Način pripreme
1. Natopite želatin prema uputstvu na pakovanju. Za to vreme ugrejte pavlaku sa šećerom na umerenoj/slaboj vatri. Čim počne da izazi para iz nje, i pre nego što provri (ne treba da provri), sknite sa vatre.
2. Ispasirajte dve banane sa kiselim mlekom, dobro je da koristite zrele, mekane za krem, koje takođe možete jednostavno izgnječiti i viljuškom, ali ipak ćete dobiti bolje gladak krem ako ih pasirate. Treća banana, koju ćete koristit za ukras, nije potrebno da bude mekana ili previše zrela.
3. Natopljeni želatin rastvorite u toploj pavlaci - pošto smol je pre nekoliko minuta skinuli sa vatre, ona neće biti vrela, zato što ako je temperatura previše viska, neuralizovao bi se želatin.
4. Čim se želatin rastvori, mešajte dobro i sipajte smesu od banane, mleka i vanilu, ponovo mutite dok ne dobijete homgenu smesu.
5. U pleh, sa dnom koje se skida (prečnika 22-23 cm) poređajte red keksa, može i dva, zavisi koliko su tanki. Sipajte krem preko njih i nemojte se brinuti ako se deo njih podigne, čak odozgo možete staviti još keksa. Ideja da budu kao slučajno stavljeni kad se krem stegne.
6. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider na 4 sata. Kad vidite da se torta stvrdnula, počnite da pripremate krem kuvertiru, koja će biti sa ukusom karamela, idealno odgovara ukusu banana.
7. Karamelizujte tri kašike šećera sa prstohvatom soli na umerenoj vatri, dok ne dobijete svelobraon boju, nakon toga sipajte toplu pavlaku i polovinu mleka, plus kondenzovano mleko. Mešajte da se karamel postane homogen i da se ne raspadne.
8. U preostalom mleku rastvorite skrob i sipajte lagano uz neprestano mešanje, dok se krem ne zgusne. Onda dodajte maslac i čim se rastopi sipajte na tortu. Ponovo ostavite da se ohladi i stegne jedan sat.
9. Treću bananu isecite na krugove i obilno naprskajte sokom od limuna da ne potamni. Poređajte krugove na tortu i ako se dovoljno stegla, otvorite kalup i po ivicama stavite keksiće, ako ih nemate, izmrvite keks i zalepite. Ako niste od onih u čijoj porodici deseri brzo nestaju, preporučujem da oblepite mlevenim orašastim plodovima, zato što keks nakon dva dana može da omekša i da ne bude hrskav kao što želimo.
Po želji pospite rendanom crnom čokoladom.
Neka vam je slatko!