Način pripreme
U posudi prosejte 800 g brašna. U veliku posudu stavite so, ulje i sirće, dodajte toplu vodu i promešajte. Počnite da dodajete do brašna po jednu kafenu šolju uz neprestano mešanje, dok možete da mešate. Nakon toga počnite da mesite testo rukama, dodajte kašiku po kašiku brašna i mesite, dok testo ne prestane da se lepi po rukama. Ono treba da bude mekano i veoma elastično.
Od testa oblikujte 12 loptica i stavite ih na brašnom posutu radnu površinu i uvijte u čistu pamučnu krpu, ostavite tako ne manje od 30 minuta. Za to vreme ugrejte (nemojte da pregrejete) ulje u tiganju i izmrvite sir posebno.
Kad odstoje, poređajte loptice za pitice u toplo ulje, uvaljajte ih u njemu i ostavite 5 minuta da odstoje. Radnu površinu namažite sa malo ulja, počnite da vučete testo prvo rukama, a posle vucite krajeve, gledajte da dobijete što je moguće tanju pravougaonu koru, koliko je moguće.
Pospite koru sa 2 supene kašike ulja, u kome su stajale loptice i sa malo mrvljenog sira. Kore uvijte u labav rolat, uvijte ga u oblik puža i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Tako uradite sa svim lopticama, poređajte ih u pleh.
Dobro umutite jaje uz pomoć viljuške i dodajte ulje u njega, ponovo dobro umutite. Četkom namažite pitice obilno, stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.
Kad odozgo dobro porumene, pokrijte aluminijumskom folijom i tako do kraja pečenja.
Tajna savršenog testa za razvučene pitice sa sirom je u mešanju i mešnji. Ako poštujete proceduru, kojaje opisana gore korak po korak, rezultat će biti savršene pitice.