Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Mermerni krem karamel

Mermerni krem karamel

Mermerni krem karamel
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Krem karamel sa mermernim efektom, pravi užitak za čula"

Potrebni sastojci

  • za karamel
  • šećer - 100 g
  • voda - 1 supena kašika
  • za krem karamel
  • kore za pitu - 2 komada
  • jaja - 6 komada (velika)
  • šećer - 100 g
  • vanila
  • sveže mleko - 800 ml
  • kravlji maslac - 1 kockica
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajući pleh stavite kore za pitu, uvijene u ružice. Stavite ih na 100 stepeni u rernu. Kad se osuše, pojačajte na 140 stepeni i pecite dok ne dobiju zlatnu boju (oko 5 minuta). Možete ispeći i više kora i da ih čuvate u kutiji ili kesi za sledeći put.

U tiganju karamelizujte 100 g šećera sa 1 supenom kašikom vode. Gotovim karamelom prelijte dno kalupa za kuglof od sredine.

U posudi umutite jaja sa 100 g šećera (može više, ako volite slađe), dodajte vanilu i 800 ml svežeg mleka.

Smesu sipajte preko karamela i stavite unutra izlomljene i pečene kore. Stavite nekoliko komadića maslaca. Pritisnite ih da se pokvase.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni na pari, oko 50 minuta. Ostavite da se ohladi u rerni.

A posle premestite u frižider. Nakon minimum 6 sati izvadite i oštrim nožem prođite pažljivo po ivicama.

Okrenite pažljivo na poslužavnik i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: