Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Preliveni kolač Marbeja

Preliveni kolač Marbeja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k83816k1k
Preliveni kolač Marbeja
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 16sa Videom
08/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
15
"Život je prviše krata da brinete o svakoj unetoj kaloriji, a i ovaj kolač definitivno vredi"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • belance - 1 komad
  • šećer - 130 g
  • kiselo mleko - 300 g
  • ulje - 80 ml (ili maslinovo ulje)
  • brašno - 4 supene kašike, pune
  • lešnici - 3 - 4 supene kašike, mleveni
  • pomorandža - 1 komad, fino izrendana kora
  • griz - 250 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • za sirup
  • voda - 750 ml
  • šećer - 500 g
  • pomorandža - 1 komad, kora
  • esencija ruma - 3 kapljice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo sirup tako što stavimo vodu, koru od pomorandže i šećer na jaku vatru. Čim provri smanjujemo na umerenu i kuvamo 10 minuta, skidamo. Dodajemo kapljice ruma i ostavljamo sirup da se ohladi, za to vreme pravimo testo za kolač.

2. Umutimo jaja, belance i šećer dok ne pobeli i dodajemo kiselo mleko i ulje na sobnoj temperaturi. Uz neprestano mešanje stavljamo griz, kore od pomorandže (važno je da su fino izrendane) i mlevene lešnike.

3. Na kraju prosevamo brašno sa praškom za pecivo direktno u smesu i mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu, drvenom ili silikonskom spatulom.

4. Sipamo smesu u namazan i brašnom posut pleh i pečemo na 190 stepeni 28-30 minuta (rerna treba prethodno da bude ugrejana).

5. Čačkalicom za zube pravimo mnogo rupica po površiini pečenog kolača, tako se ne primećuje, dok na primer sa viljuškom se vidi više.

6. Hladan sirup sipamo preko vrelog kolača i ostavljamo da upije. Nije potrebno da čekate celu noć ili mnogo sati. Do dva sata kolač je upio sirup i gotov je za konzumiranje.

7. Ako izvadite kolač iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi neko vreme pre serviranja - mirisi se tako bolje osećaju i ukusniji je.

Ukrasite šlagom i voćnim topingom po izboru.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: