Način pripreme
1. U veliku šerpu sipajte dovoljno vode da se kaneloni skuvaju. Kad voda provri, posolite i stavite kanelone, tačno 4 minuta. Vreme merite na satu. Odmah skinite sa vatre i stavite u posudu sa hladnom vodom, da se prekine kuvanje. Nakon 10 minuta ocedite. Ostavite sa strane.
2. U tiganju na umerenoj temperaturi i sipajte malo maslinovog ulja, dodajte izgnječen beli luk, promešajte i dodajte spanać. Kuvajte dok ne omekša. Prebacite na dasku i fino iseckajte.
3. U posudu stavite rikotu, posolite i pobiberite, pospite sa 2/3 izrendanom parmezana i iseckanim bosiljkom. Promešajte i dodajte spanać.
4. Na dno pleha sipajte polovinu sosa od paradajza.
5. Nadev sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom i napunite kanelone sa svake strane. Poređajte ih u pelh na razmaku jedna od druge, pospite origanom, prelijte paradajz sosom, dobro ga raspordite preko kanelona. Pospite mocarelom, a na kraju parmezanom.
6. Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju
Napomena:
Koristila sam italijanski sos iz tegle, De Cecco, mleveni paradajz bez semenki i začna. Ako nemate takav, možete prethodno ispasirati paradajz sos da bude potpuno gladak.
Bejbi spanać možete zameniti običnim, ali treba da bude fino iseckan, zato što prilikom sišanja, može zapušiti špric. Ako nemate špric i nastavak, možete pažljivo da napunite kanelone malom kašikom.