Način pripreme
U posudu stavite kiselo mleko i u njega sipajte sodu. Nakon toga dodajte prethodno umućena jaja, brašno, ulje, so, spanać (prethodno odmrznut), krem sir i sve dobro umutite. Nakon toga dodajte izmrvljeni sir i ponovo pomešajte smesu.
Dno namzanog (ja sam podmazala mašću) pleha, prečnika 28/16 cm, obložite korom.
Uzmite jednu koru i uz pomoć četke namažite ulje (možete ga prethodno ugrejati i ostaviti da se malo ohladi). Odozgo stavite drugu i pospite celu sa 1/4 nadeva.
Dve kore zajedno uvijte u rolat, sakupite ga malo ka sredini, i stavite u nsmazan pleh. Na taj način uradite i sa preostalih 6 kora.
Poređane rolate isecite poprečno na 4 dela i prelijte prelivom. Pitu ostavite da odstoji 5-6 minuta, da upije preliv. Po želji odozgo možete staviti kockice maslaca.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 250 srepeni. Nakon 10 minuta smanjite na 180 stepeni i pecite dok ne dobije lepu zlatnu boju, i dok ne bude gotova.
Nakon što je izvadite iz rerne, zeljanicu pokrijte papirom, a nakon toga krpom, da se popari 10 minuta. Izbegavam da je prskam vodom.
Dobija se jedna veoma ukusna pita, bogatog ukusa i mirisa spanaća. Po želji zečeniš možete dinstati u malo ulja, zajedno sa mladim lukom i da dodate svežu nanu. Ostavite da se ohladi i onda pomešajte sa smsom od jaja i sira.
Neka vam je slatko!
*Zeljanica - pita u kojoj je nadev zelen (zelje, spanać, kiseljak, kopriva, luk, nana itd.)
Napomena: Pleh prečnika 28/16 cm.