Način pripreme
Poslastičarsku boju i bela čokoladu možete zameniti crvenim bombonicama koje su odgovarajuće za nos jelena.
1. Pomešajte maslac na sobnoj temperaturi sa šećerom u prahu. Možete to uraditi rukom ili mikserom. Dodajte belance, vanilin šećer, cimet i esenciju, mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
2. Prosejte brašno i dodajte u delovima u smesu, i kad ona postane gusta mesite rukama dok se brašno potpuno ne integriše, dodajte još malo, ako je potrebno da testo postane kompaktno, ali ne previše tvrdo.
3. Oblikujte loptu, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru na oko 30 minuta da se stegne.
4. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite tanku koru (debljine 3 mm) imajte u vidu da oni neće nadoći, tako da nemojte da budu previše tanki.
5. Poređajte ih u pleh na papir i pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni, 10-12 minuta.
6. Kad ih izvadite, ostavite ih da se ohlade i stvrdnu, a za to vreme na pari rastopite dve vrste čokolade. Čim se stvrdne, rastvorite boju u beloj čokoladi i na primer tankom čačkalicom za zube na sredinu stavite kapljicu, koja će biti nos, neka bude malo spljeskana. Od crne čokolade drugom čačkalicom nacrtajte oči i rogov, vodite se slikama. Veoma je jednostavno i prijatno. Ako umseto bele čokolade odlučite da koritite bombone, stavite po malo čokolade i preko zalepite bombone.
7. Ostavite čokoladu da se stvrdne, da se ne pokvari ukras i servirajte na prazničnoj trpezi ili u društvu jutarnje božićne kafe. Dobija se 24 keksića.
Neka vam je slatko! Srećan Božić!