Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Sladak Hleb»Italijanski slatki božićni hleb

Italijanski slatki božićni hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Italijanski slatki božićni hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
02/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
55 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Poznati slatki, italijanski božićni hleb se ne pravi teško, teško je da mu odoliš"

Potrebni sastojci

  • za prvo testo
  • brašno - 260 g
  • voda - 50 ml
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 20 g , svež
  • šećer - 1 supena kašika
  • za drugo testo
  • brašno - 300 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • med - 10 g, taman
  • kvasac - 10 - 12 g, svež
  • šećer - 150 g
  • vanilin šećer - 8 g
  • vermut - 10 - 12 ml
  • rum - 1 supena kašika, taman
  • kora od pomorandže - od 1 pomorandže
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • kravlji maslac - 100 g
  • orašasti plodovi - 200 g (bademi, lešnici, orasi, kikiriki, pinjole)
  • suvo voće - 180 g (smokve, suvo grožđe, urme, brusnice)
  • čokoladne kapljice - 20 g za testo + za preliv
  • šećer u prahu - 50 - 60 g, za glazuru
  • sveže mleko - 1 - 2 supene kašike, za glazuru
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremamo prvo testo tako što prosejemo brašno u posudu. Napravimo udubljenje i sipamo mlaku vodu, kašiku šećera i sitno izrvljen kvasac. Rbijemo jaja i zamesimo meko testo. Doro je da radimo sa mašinom za mešenje testa, zato što ono postaje mnogo lepljivo. Dodajemo malo brašno, ako je previše retko, da nam bude lakše da mesimo, ali bez preterivanja - zato što je mnogo mekano. Pokrivamo čistom krpom i ostavljamo na toplom da nadođe sat i po.

2. Nakon što prođe jedan sat, počinjemo da mesimo drugo testo. Prosevamo brašno u drugu posudu i pravimo udubljenje. Aktiviramo kvasac u svežem mleku sa malo šećera dok ne nadođe i sipamo ga u udubljenje.

Fino izrendamo kore citrusa na šećer, samo rendamo žuti i narandžasti deo, tako da oni puste tečnost, koja će natopiti šećer. Stavljamo u udubljenje i zavšavamo medom, vermutom i prstohvatom soli.

Zamesimo lepljivo testo uz pomoć mašine ili na brašnom posutoj radnoj površini, sa spatulom za testo. Teško je da se radi sa ovakvom vrstom testa, ali vas uveravam da je rezultat vredan.

Oblikujemo loptu i ostavljamo da odstoji 10 minuta.

3. Sastavljamo dva testa i mesimo na brašnom posutoj radnoj površini bar 10 minuta, malo namažemo ruke da se ne lepi previše.

4. Stavljamo malo po malo maslaca - mekan ili malo rastopljen, uz neprestano mešanje, nemojte se plašiti, počeće da se lepi još više. Takva je procedura. Sipajte još brašna, ako vam je nemoguće i ako ste se ulepili u testo. To je najtužniji deo, ako uspete sa njim, počećete da osećate elastičnost između prstiju i biće vam lakše. Radite tako bat 7-8 minuta i nakon toga razvucite na debelu koru.

5. Isecite suvo voće i orašaste plodove na komade srednje veliline i sipajte na koru. Savijte i ponovo razmesite pažljivo, da se ravnomerno rasporede u testo. Oblikujte loptu i stavite u pleh sa visokim ivicama (prečnika 20 cm).

Visoke ivice možete napraviti od papira za pečenje, isecite krug prečnika pleha i posle traku visene bar 16 cm i dužine 40. Sastavite dve ivice heftalicom, pošto traka ili lepak nisu odgovarajući za rernu.

6. Ostavite da nadođe dok se ne udvorstruči - potrebno je dosta vremena zbog sastojaka koji otežavaju testo. Kod mene je nadolazilo 6 sati na veoma toplom mestu, a neki ljudi ga ostavljaju celu noć

7- Pecite 30-35 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni. Čim se hleb ohl

adi, namažite ga čokoladnim kapljicama, rastopljenim na pari

8. Za glazuru pomešajte šećer u prahu sa svežim mlekom i prelijte površinu.

Sipajte još malo orašastih poloca ili voće po želji i servirajte na božićnoj trpezi sa čašom šampanjca.

Neka vam je slatko!

Napomena: U principu ovaj hleb je bolje da se pravi u užem i višem kalupu, postoje i specijani paketi u ove svrhe, ali pošto se teško nalaze, ja sam ručno napravila. Ne dobija se isti efekat, ali bar donekle.

Dosta vremena oduzima ovo zadovoljstvo, i velika je borba sa testom, ali vredi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Predivno i sigurno jako ukusno
10.08.2022 21:39