Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Slatki božićni jeleni

Slatki božićni jeleni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Slatki božićni jeleni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
11 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
24
"Ukus Božića"

Potrebni sastojci

  • brašno - 120 g + za posipanje
  • belanca - 1 komad (XL jaje)
  • maslac - 100 g
  • šećer u prahu - 90 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • cimet - prstohvat
  • esencija - 2 kapljice, od pomorandže (po želji)
  • crna čokolada - oko 30 g, za dekoraciju
  • bela čokolad - oko 30 g, za dekoraciju
  • poslastičarksa boja - nekoliko kapljica, crvena
* merne jedinice

Način pripreme

Poslastičarsku boju i bela čokoladu možete zameniti crvenim bombonicama koje su odgovarajuće za nos jelena.

1. Pomešajte maslac na sobnoj temperaturi sa šećerom u prahu. Možete to uraditi rukom ili mikserom. Dodajte belance, vanilin šećer, cimet i esenciju, mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

2. Prosejte brašno i dodajte u delovima u smesu, i kad ona postane gusta mesite rukama dok se brašno potpuno ne integriše, dodajte još malo, ako je potrebno da testo postane kompaktno, ali ne previše tvrdo.

3. Oblikujte loptu, uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru na oko 30 minuta da se stegne.

4. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite tanku koru (debljine 3 mm) imajte u vidu da oni neće nadoći, tako da nemojte da budu previše tanki.

5. Poređajte ih u pleh na papir i pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni, 10-12 minuta.

6. Kad ih izvadite, ostavite ih da se ohlade i stvrdnu, a za to vreme na pari rastopite dve vrste čokolade. Čim se stvrdne, rastvorite boju u beloj čokoladi i na primer tankom čačkalicom za zube na sredinu stavite kapljicu, koja će biti nos, neka bude malo spljeskana. Od crne čokolade drugom čačkalicom nacrtajte oči i rogov, vodite se slikama. Veoma je jednostavno i prijatno. Ako umseto bele čokolade odlučite da koritite bombone, stavite po malo čokolade i preko zalepite bombone.

7. Ostavite čokoladu da se stvrdne, da se ne pokvari ukras i servirajte na prazničnoj trpezi ili u društvu jutarnje božićne kafe. Dobija se 24 keksića.

Neka vam je slatko! Srećan Božić!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: