Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Kroketi»Domaći kroketi sa čorizom

Domaći kroketi sa čorizom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Domaći kroketi sa čorizom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
28/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
7
"Jedinstvenog ukusa - hrskavi i ukusni kroketi, koje možete podeliti sa prijateljima"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • čorizo - 220 g
  • luk - 1 glavica
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • brašno - 100 g
  • beli biber - 1 kašičica
  • muskantni oraščić - po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje - za prženje
  • za pohovanje
  • jaja - 2 komada
  • brašno - da se uvalja
  • prezle - da se uvalja
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ako koristite sveži čorizo, odvojite kožicu i izvadite unutrašnjost. Ako je čorizo suv, isecite ga na sitne komade i potopite u malo vode.

2. Ugrejte maslinovo ulje i maslac na umerenoj vatri i prvo propržite luk, sitno iseckan, kad bude skoro gotov, dodajte čorizo (oceđen iz vode) i pržite kratko (ako je svež, i unutrašnjost koju ste izvadili liči na mleveno meso, mešajte intenzivno dok se ne izmrvi).

3. Odjednom sipajte brašno i energično mešajte oko minut-dva, da se prepeče i da nema ukus sirovog, odmah nakon toga počnite da sipate mleko, lagano i u delovima, dok brašno ne upije jedan deo, i dok ne dobijete glatku kašu, nemojte stavljati novu porciju mleka. Čim sve stavite, smanjite vatru mešajte oko 15 minuta. Treba da dobijete gust bešamel, koji se odvaja od ivica posude. Začinite solju, belim biberom i muskatnim oraščićem.

4. Bešamel smesu ostavite da se ohladi, s vremena na vreme mešajte žicom da se ne uhvati korica. Čim se ohladi prebacite u odgovarajuću posudu i pokrijte providnom folijom, koja treba da se zalepi za smesu, ponovo da se ne uhvati korica. Stavite u frižider na minimum tri sata da se stegne.

5. Kada dođe vreme da pržite krokete pripremite 3 posebna tanjira - sa dva umućena jajeta, prezlama i brašnom.

6. Punom kašikom uzimajte od smese i uhvatite u šaku, zatvorite je i tako oblikujte duguljaste tipične krokete. Svaki prvo uvaljajte u brašno, posle u jaja, i na kraju u prezle, kad uvaljate poslednji put oblikujte krokete. Poređajte ih na tanjir sve, nemojte ih stavljati jedan na drugi ako je to moguće. Dobijate oko 40 komada. Ako nećete pržiti sve odjednom, ostale možete zamrznuti i da pripremite drugi put.

7. Pržite u ugrejanom ulju na kratko, dok ne dobiju lepu boju sa svih strana.

8. Servirajte sa sosom po izboru ili svežom salatom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: