Način pripreme
1. Pomešajte mleko i vodu u šerpi i stavite ih na jaku vatru zajedno sa maslacem i prstohvatom soli.
2. Kad tečnost provri, smanjite vatru i sipajte brašno odjednom. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
3. Dodajte jaja, jedno po jedno, dok se jedno potpuno ne integriše, nemojte stavljati drugo.
4. Od dobjenog kuvanog testa napravite 12 eklera, na papiru za pečenje, na razmaku jedan od drugog, zato što će nadoći prilikom pečenja (ako nemate špric pri ruci, možete koristiti kašiku, i da napravite oblik po želji).
5. Pecite na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 15 minuta, nakon toga smanjite na 180 stepeni još 10-12 minuta. Nije dobro da otvarate renu dok ne prođe to vreme. Nakon toga je malo odškrinite i ostavite još 7-8 minuta unutra. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade.
6. Za krem odvojite 4-5 jagoda, a ostale ispasirajte. U njih sipajte skrob ili brašno i nekoliko kašika mleka, mešajte tako da nema grudvica.
7. Ugrejte mleko sa šećerom i vanilom, i kad bude spremno da provri, smanjite malo ringlu i sipajte lagano smesu od jagoda. Mešajte neprestano do se ne zgusne, i na kraju stavite maslac. Čim se rastopi, krem je gotov. Ostavite ga da se ohladi, mešajte ga s vremena na vreme da se ne uvati korica.
8. Odvojene jagode isecite na kockice i stavite ih u unutrašnjost isečenih eklera (kad se iseku unutra ostaje praznina), stavite od krema i ponovo zalepite.
9. Pripremite kuvertiru tako što ugrejete maslac sa kašičicom mleka i izlomite čokoladu unutra. Kad se potpuno rastopi, uz pomoć kašike sipajte preko eklera.
Ostavite čokoladu da se ohladi i stegne, ako imate strpljenja da čekate. Kod nas je nemoguće da se to dogodi, zato što nestaju dok su još tople.
Neka vam je slatko!