Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tradicionalan kolač sa Malage (Torta Malagueña)

Tradicionalan kolač sa Malage (Torta Malagueña)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Tradicionalan kolač sa Malage (Torta Malagueña)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
30/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Otišli smo daleko da bismo vam doneli recept za ovaj kolač, ali za nešto ovako ukusno je vredelo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 280 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • maslinovo ulje - 120 ml
  • šećer - 200 g + za posipanje
  • so - 1 prstohvat
  • cimet - 1 prstohvat
  • anis - 10 g, zrna ili 40 ml, liker od anisa
  • prašak za pecivo - 16 g
  • orasi - 1 šaka (ili bademi - celi, oljušteni)
  • sok od limenete - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi pomešajte mleko, maslinovo ulje, šećer, sok od limete i liker od anisa, ako ste odabrali da ga koristite. Ako koristite semenke, malo ih i izgnječite i dodajte cele u tečnu smesu. Lepo promešajte žicom dok se šećer ne rastopi.

2. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i cimetom i dodajte u delovima, lagano mešajte. Nemojte koristiti mikser, nego sve vreme radite žicom dok se brašno potpuno ne integriše.

3. Smesu sipajte u pleh, prečnika oko 25-26 cm i odozgo poređajte orašaste plodove.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, ili proverite čačkalicom za zube.

Kad se kolač ohladi, pospite ga sa malo kristal šećera.

Izuzetno aromatičan, topi se u ustima. Tipičan za zonu Malage, gde ljudi obožavaju njegov ukus i čuvaju recept (Torta Malagueña de anis y aceite), predavajući ga s kolenana koleno. Kažu da je to mirs njihovog detinjstva, pomešan sa mirisom mora.

Da se i mi na trenutak prenesemo u tu atmosferu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: