Način pripreme
Rerna 170 stepeni
Okrugli kalup prečnika 20 cm, glatki zidovi i bez rupe u sredini, dobro namazan, pokriven i izlupan od brašna.
U posudi sa žičanom mutilicom se umute jaja, kora limuna, vanila, esencija limuna i šećer, tek toliko da se dobro zapeni. Dodaje se brašno sa praškom za pecivo, kiselo mleko, promeša se, sledi so i ulje/maslinovo ulje. Promeša se dobro. Dobija se srednje gusto testo.
Sipa se u kalup, zagladi se.
Peče se na 170 stepeni oko 20-25 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Izvadi se, ohladi se oko 15 minuta i okreće se. Posipa se šećerom u prahu.
Predlažem ovaj recept obične italijanske kolač-torte jer sam bila prijatno iznenađena savršenim ukusom, koji se odlikuje aromom kore limuna, jednostavan je i brz za spremanje i, ne na poslednjem mestu, sa običnim, nepretencioznim sastojcima koji se nalaze i svakoj kuhinji. Oduzima ne više od 15 minuta za spremanje.
Lagan, vlažan, vazdušast i veoma pogodan uz šolju kafe ili čaja.
Koristi se obično kiselo mleko, može da se napravi sa uljem ili maslinovim uljem, ja sam spremala sa maslinovim uljem.