Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Zalogaji»Praznični zalogaji sa gorgonzolom, školjkama i šafranom

Praznični zalogaji sa gorgonzolom, školjkama i šafranom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Praznični zalogaji sa gorgonzolom, školjkama i šafranom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
10
"Neverovatno ukusni zalogaji i elegantna dopuna svim prazničnim trpezama"

Potrebni sastojci

  • krem sir - 100 g
  • gorgonzola - 80 g (ili drugi plavi sir)
  • bosiljak - 1 prstohvat
  • origano - 1 prstohvat
  • majonez - 2 - 3 kašike
  • šafran - 1 manji prstohvat, u prahu ili mleven
  • šafran - za ukras
  • školjke - 70 - 80 g, marinirane
  • luk - 1/2 glavice
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • šećer - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili loptice od sireva, pomešajte gorgonzolu, izmrvljenu sa krem sirom, bosiljkom i origanom. Dobro promešajte sve, a da nema većih komadića, onda stavite sve u zamrzivač, da se smesa dobro stegne i da biste ih lako oblikovali.

Pomešajte majonez sa šafranom u prahu, a luk isecite na tanke polumesece i karamelizujte ih u maslinovom ulju i šećerom, dok ne postanu zlatni. Rasporedite ih na površini koja se ne lepi, kako bi se malo stvrdnuo.

Od sireva napravite male loptice, koliko ima za jednu kašičicu.

Stavite ih na plato, u kojem ćete ih poslužiti, pa preko svake loptice stavite karamelizovani luk. Preko luka stavite školjku, a na kraju malo majoneza.

Završite sa pravljenjem tako što ćete stavite male grančice šafrana - stavite veoma malo, jer je veoma aromatičan.

Neverovatna eksplozija ukusa, veoma dobra za praznične trenutke.

Savet: Ako ne možete naći marinirane školjke, onda možete koristiti sveže, tako što ćete ih prodinstati malo, dok se otvore i onda im uklonite oklope. U slučaju da su veće, onda ih isecite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: