Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Zalogaji»Praznični zalogaji sa ćufticama, farfalama i terijaki sosom

Praznični zalogaji sa ćufticama, farfalama i terijaki sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Praznični zalogaji sa ćufticama, farfalama i terijaki sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
27/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Prava kulinarska umetnička dela - ostavljamo utisak idejom o prazničnim zalogajima sa ćufticama, farfalama i terijaki sosom"

Potrebni sastojci

  • Terijaki sos
  • soja sos - 50 g
  • pirinčano sirće - 15 g
  • med - 1 kašičica (oko 10 g), tečan, prirodni
  • sake - 25 g, suvo pirinčano vino
  • mirin - 25 g, slatko pirinčano vino
  • kukuruzni skrob - 1/2 kašičice
  • Ćuftice
  • mleveno meso - 250 g, mešano
  • tikvice - 100 g, bez sredine, neoljuštena
  • pečurke - 4 - 5 komada, šampinjoni
  • beli luk - 1 čena
  • suvi hleb - 25 - 30 g, integralan
  • jaje - 1 komad
  • rikota - 40 g
  • so - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • peršun - 5 strukova, listovi
  • Još
  • farfale - 30 - 40 g, pasta
  • bosiljak - oko 20 svežih listova
  • brašno - za valjanje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

1, Pripremite terijaki sos mešajući i muteći dobro sve nabrojane sastojke za nejga. Kuvajte na tihoj vatri pri otvorenom poklopcu 5 minuta ili dok se blago ne zgusne. Po želji možete da ga napunite u kuhinjsku cuclu, nakon što se blago prohladi i tako ćete lako moći da ga nanesete na predjelo koje ćemo napraviti.

2. Za ćuftice sameljite u blenderu suvi integralni hleb sa belim lukom i listićima peršuna. Odvojeno sameljite tikvicu sa pečurkama, očišćenim vlažnom krpom ili oljuštenim, ali ne opranim vodom, da se ne bi napile vode. Ne treba da se pretvore u kašu već u sitne parčiće. Stavite ih u mleveno meso zajedno sa jejetom. smesom od hleba, biberom, solju i rikotom.

3. Zamesite dobro i ostavite u frižider da se stegne i da se dobro začini. Ponekad ostavljamo tokom jedne noći sledećeg dana su aromatičnije.

4. Skuvajte farfale testeninu u posoljenoj vodi i ocedite. Možete da promešate sa malo maslinovog ulja, da se ne zalepi i ne isuši, dok se hladi.

5. Od smese za ćuftice oblikujte loptice veličine oraha ili malo veće. Uradite to sa blago nakvašenim dlanovima, da se ne lepi. Uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatastu preplanulost.

Gotove ćuftice izvadite na kuhinjski ubrus.

6. Da biste montirali vaše efektne praznične zalogaje uzmite oko 20 čačkalica ili malih drvenih šiševa. Probodite prvo trakicu farfale, posle list svežeg bosiljka i na kraju ćufticu. Prelijte terijaki sosom vaše praznične zalogaje sa ćufticama, farfale i servirajte na vašu prefinjenu trpezu.

Prijatno i srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: