Način pripreme
Tipičan pirinač sa školjkama iz oblasti Huelve, Andaluzija koji se pravi prema tradiciji sa sa malim peščanim školjkama donaks.
Po našoj obali Crnog mora se takođe sreću, ali nažalost gotovo sve se iznosi napolje s obzirom na to da se ova vrsta školjke visoko cenjena kao morski delikates više izvan zemlje, nego kod nas.
Ako vam je teško da pronađete ovaj morski plod, probajte pirinač i sa drugim peščanim školjkama ili čak sa crnim, ali od manjih.
Stavite školjke u blago toplu, posoljenu vodu na sat vremena da izbace pesak kojeg ponekad sadrže. Ako koristite male crne školjke, ovaj korak otpada, s obzirom na to da one ne žive ispod peska, već su pričvršćene na stene. Njih samo očistite od tvrdih izraslina po ljusci i skinite dlačice sa algi ukoliko ima takvih.
Za pirinač sitno iseckajte luka i beli luk i propržite ih na 5 minuta u maslinovom ulju.
Sipajte pirinač i mešajte 1 minutu.
Sipajte vino i nastavite da mešate još minutu kako bi ispario alkohol.
Sipajte bujon - vruć, stavite so, šafran i kolorante (začin koji sadrži kurkumu, karanfilić, crni biber i alevu papriku, još šafrana i belog luka u prahu). Ako nemate gotov začin, stavite posebno njegove komponente).
Kuvajte 10 minuta uključujući momenat proviranja i nakon toga stavite školjke, isperite vodom.
Kuvajte još 4 minute ili dok se sve ne otvore.
Iseckajte peršun, dodajte ga u špansko jelo i poslužite odmah dok je toplo.
Prijatno i raspoloženje u duhui Španije sa Pirinčem sa školjkama i šafranom iz Huelve!