Način pripreme
1. Odvojte belanca od žumanaca u dve posude. U onu s belancima stavite prstohvat soli i umutite u čvrst i vazdušast sneg. U posudu sa žumancima sipajte kristal i vanilin šećer i umutite i njih, dok ne pobele i ne pretvore se u krem.
2. Nalijte maslinovo ulje i sok od limuna i koru (fino narendanu) u žumanca, nastavljajući mućenje dok se kristal šećer potpuno ne istopi i krem ne postane još vazdušastiji. Tada u porcijama dodajte skrob sa praškom za pecivo, sejući ga i mešajući silikonskom špatulom.
3. Kada dobijete glatku smesu, dodajte u porcijama i sneg od belanaca mešajući istom kašikom, počevši od krajeva posude u krug i završavajući u sredini, poklapajući. Kružni pokreti treba da su samo u jednom pravcu. Tako se belanca najbolje usvajaju i ostaće maksimalno vazdušasti.
4. Sipajte smesu u posudu za pečenje pokrivenu papirom prečnika 22-23 cm i stavite u zagrejanu rernu na 175 stepeni bez ventilatora. Pecite oko 35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
5. Nakon što je kolač gotov isključite rernu, otvorite vratanca, ali ne do kraja i ostavite da se ohladi ne vadeći kolač. Tako neće pasti zbog nagle promene temperature.
6. Nakon što se ohladi, pospite obilno šećerom u prahu i uživajte u najvazdušastijem i nežnom kolaču čudesne arome.
Predivan je!
Nek vam je slatko!