Način pripreme
Luk, šargarepu i praziluk sameljite. Prorpžite u ugrejanom maslinovom ulju 2 minuta. Druga varijanta je da isečete na parčiće i da zapržite (u tom slučaju vreme se povećava), a tek na kraju sve ispasirajte dok ne dobijete gladak sos. Možete raditi kako je vama lakše.
U prženo povrće, koje već lepo miriše, dodajte brašno odjednom i mešajte 1-2 minuta, nakon toga u delovima sipajte bujon i brendi, neprestano mešajte žicom. Dodajte so ako je potrebno, ali bi trebalo da je dovoljno soli u bujonu.
Smanjite vatru do minimuma i ostavite tako oko 20 minuta da se krčka. Na kraju možete pojačati da se tečnost redukuje, i da se zgusne do željene konsistencije.
Sos je izuzetno odgovara kombinacijama sa različitim vrstama mesa.
Osnova mu je taman teleći bujon, maslinovo ulje u brašno, a ostali sastojci mogu variratu. Na primer, ponekad se dodaje vino umesto brendija, a tkođe i luk i praziluk nedostaju. Ali meni je ovo najbogatija i najukusnija varijanta ovog aromatičnog sosa, sa kojim se svako parče mesa pretvara u kulinarsko remek-delo.
Probajte i neka vam je slatko!