Sos Frikase

M. IvanovaM. Ivanova
Početnik
62132
Sos Frikase
Fotografije: M. Ivanova
1 / 2
05/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Neverovatno ukusan sos Frikase - za omiljeno pile ili punjene paprike"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 400 g (1 kantica)
  • žumanca - 2 komada
  • kravlji maslac - 50 g (istopljeni)
  • brašno - 3 supene kašike
  • bujon - 1 kockica, od povrća
  • voda - 400 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je najbolji sos Frikase koji sam ikada dobila, a zaslugu za to ima moja voljena baka!

Koristim ga kako za meso (ugavnom pile frikase), tako i za povrće (na primer punjene paprike).

1. Unapred zagrejte vodu u kaseroli ili šerpi. Kada provri, skinite je sa ringle i u njoj rastvorite bujon.

2. Nakon toga u duboku posudu dodajte kiselo mleko, žumanca i brašno.

Mutite ih električnom žicom za mućenje/mikserom ili ručno dok se ne dobije homogena smesa. Kako vam je zgodno, samo da se smesa ne pretvori u grudvice.

3. Kada ste gotovi sa smesom, sipajte je u wok tiganj ili šerpu i dodajte bujon koji ste prethodno pripremili i istopljeni maslac.

Zatim stavite na ringlu na srednju temperaturu (ne maksimalno visoku) i mešajte s vremena na vreme dok smesa ne postane gusta.

Jedan savet: Lično ja koristim ovaj klasični sos za pile frikase sa buojonom od pečuraka/piletine, a za punjene paprike koristim bujon od povrća. :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: