Način pripreme
Ovo je najbolji sos Frikase koji sam ikada dobila, a zaslugu za to ima moja voljena baka!
Koristim ga kako za meso (ugavnom pile frikase), tako i za povrće (na primer punjene paprike).
1. Unapred zagrejte vodu u kaseroli ili šerpi. Kada provri, skinite je sa ringle i u njoj rastvorite bujon.
2. Nakon toga u duboku posudu dodajte kiselo mleko, žumanca i brašno.
Mutite ih električnom žicom za mućenje/mikserom ili ručno dok se ne dobije homogena smesa. Kako vam je zgodno, samo da se smesa ne pretvori u grudvice.
3. Kada ste gotovi sa smesom, sipajte je u wok tiganj ili šerpu i dodajte bujon koji ste prethodno pripremili i istopljeni maslac.
Zatim stavite na ringlu na srednju temperaturu (ne maksimalno visoku) i mešajte s vremena na vreme dok smesa ne postane gusta.
Jedan savet: Lično ja koristim ovaj klasični sos za pile frikase sa buojonom od pečuraka/piletine, a za punjene paprike koristim bujon od povrća. :)