Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Slani rolat»Slani rolat od svinjskih obraza

Slani rolat od svinjskih obraza

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Slani rolat od svinjskih obraza
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
8
"Biblija lakomnika, glava 1, I onda je majstor napravio slani rolat od svinjskih obraza"

Potrebni sastojci

  • svinjski obrazi - 6 komada
  • jaja - 2 komada
  • prezle - 6 supenih kašika
  • kačkavalj - 200 g + 100 g za posipanje
  • peršun - 3 pune šake, listovi
  • pršuta - 140 g, ili drugo sušeno meso od buta
  • biber - po ukusu
  • celer - u prahu
  • muskantni oraščić - 1 - 2 prstovaza
  • mocarela - oko 150 g, zrela, za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kuvajte meso oko 2 sata na tihoj/umerenoj vatri. Tako će biti veoma krto i mekano. Bujon od kuvanja obavezno sačuvajte za drugo jelo, zato što je veoma kvalitetan i ukusan.

2. Dobro kuvane obraze ostavite da se ohlade i od njih odvojite višak masti i žilice, namereno to nismo uradili dok su sirovi, zato što je ta mast lepa za bujon, a drugi razlog je što se lakše skidaju kad je meso kuvano.

3. Čisto meso prosto trljajte prstima i ono se raspada, bude kao iseckano, i baš takva vsta je potrebna za ovaj recept.

4. U njega razbijte jaja, stavite prezle i začine, unutra izrendajte kačkavalj, pršutu - na stne kockice, i peršun - iseckan.

5. Sve promešajte i ako vam se čini da je smesa retka, dodajte još prezle da se spoji.

Rasporedite preko aluminijumske folije i odozgo poređajte mocarelu, isečenu na tanke kriške - ne koristite mladu, nego zrelu.

6. Uvijte u rolat podižući foliju, zatvorite sa svih strana. Pošto je količina kačkavalja prilično velika, prilikom pečenja može da procuri i da se zalepi tu i tamo za foliju, po želji možete da pospete ceo rolat prezlama pre zatvaranja folije (kada ga oblikujete u foliji otvorite je, pospete prezlama i ponovo uvijate).

7. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni oko 10-15 minuta, nakon toga ponovo uvijte i pospite preostalim kačkavaljem (ako se na nekim mestima kačkavalj zalepio, odlepite ga uz pomoć vlažnog noža. Stavite na kratko dok se ne ralzije, ili sačekajte više ako želite hrskavu koricu i boju.

8. Kad izvadite iz rerne, sačekajte 10-15 minuta, pre nego što servirate, da se slegne i da se malo stegne.

Servirajte sa zelenom salatom ili krompirom.

Napomena:

Ja ne dodajemo so u recept zato što u njemu ima pršuta, koja prilikom termičke obrade postaje slanija i nije potrebno dodatno da solim.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: