Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od celih trešanja

Slatko od celih trešanja

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
6413333
Slatko od celih trešanja
Fotografije: Diana Androva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
4
"Ukus kao nekada - jedinstveno babino slatko sa celim trešnjama"

Potrebni sastojci

  • šećer - 2 kg
  • trešnje - 5 kg
  • voda - 200 ml
  • limuntus - 1 kašičica
  • rozetla - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjem sa pripremom trešanja: operem ih, sklonim drške i očistim ih od koštica. To je najpipaviji i komplikovan trenutak u receptu. Koštice se sklanjaju pomoću specijalne mašine za odvajanje koštica ili čak čistom šnalicom za kosu ili zihernadlom, kako vam je zgodnije.

Stavljam u duboku posudu (za tu svrhu ja koristim duboku šerpu, u kojoj ću posle kuvati slatko) red trešanja, red šećera + vodu i ostavljam da odstoji jednu noć.

Sledećeg dana počinjem kuvanjem slatka, na tihoj vatri, dok se ne zgusne sirup i ne uvru trešnje.

Ne pojačavajte vatru i ne mešajte trešnje intenzivno da se ne raspadnu. Pet minuta pre nego što sklonim s vatre, stavljam limuntus i rozetlu. Dok je slatko toplo, punim teglice, zatvaram i okrećem teglice da se hermetički zatvore.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: