Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Voćni kolač»Francuski kolač sa malinama

Francuski kolač sa malinama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Francuski kolač sa malinama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
8 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
7
"Da uživamo u životu na francuski način, sa ukusnim francuskim kolačem sa malinama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g
  • jaja - 3 komada (svako po 50 g)
  • šećer - 150 g, kristal
  • maslac - 150 g
  • pavlaka - 250 ml, poslastičarska, nezaslađena
  • krem sir - 150 g, filadelfija
  • želatin - 3 lista ili oko 6 g
  • kokosovo brašno - 3 supene kašike, pune
  • šećer u prahu - 6 supenih kašika punih + za posipanje po želji
  • maline - 150 g
  • menta - 7 svežih listova
* merne jedinice

Način pripreme

Za osnovu kolača pravimo poznati francuski 4 četvritne (quatre charts). Samo ime kaže da se pravi od 4 sastojka u jednakim količinama - maslac, jaja, brašno i šećer.

Odvojite belanca od žumanaca.

Prvo umutite belanca na sneg i dodajte polovinu kristal šećera, nemojte prestajati da mutite mikserom,

Posebno umutite žumanca sa preostalim šećerom dok ne pobele i dodajte malo po malo maslaca - obavezno da bude mek, ali ne rastopljen.

U ovak gladak i mekan krem prosejte brašno u delovima, uz neprestano mućenje velikom bezinom. Dobićete dosta gustu smesu. U nju postepeno dodajte sneg od belanaca, koristite silikonsku spatlulu i kružnim pokretima mešajte u jednom pravcu la laganim poklapanjem, kad napravite pun krug.

Cilj je da belanca ostanu maksimalno mekana.

Sipajte dobijenu smesu u pleh, prečnika 27 cm, prethodno namazan i posut brašnom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, bez ventilatora, proverite čačkalicom za zube (oko 35 minuta).

Ostavite koru da se ohladi i napravite krem, pomešajte krem sir sa polovinom šećera u prahu. Pavlaku malo umutite, koliko da postane malo gusta i satvite drugu polovinu šećera u prahu (ako koristite zaslađenu, nemojte stavljati šećer).

Pomešajte krem sir, kokosovo brašno i pavlaku, i ugrejte na umerenoj vatri polovinu smese, pazite da ne zagori po dnu, ne treba da provri.

Natopite želatin prema uputstvu na pakovanju i rastvorite ga u toploj smesi, promešajte i vratite u ostalu, ponovo dobro promešajte.

Sipajte preko osnove quatre charts i ostavite da se ohladi i potpuno stegne - za brži rezultat možete stavite na kratko u zamrzivač.

Operite i osušite maline i listove mente, poređajte voće preko krema i iskidajte

listiće preko njih.

Po želji možete posuti šećerom u prahu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: