Način pripreme
Za osnovu kolača pravimo poznati francuski 4 četvritne (quatre charts). Samo ime kaže da se pravi od 4 sastojka u jednakim količinama - maslac, jaja, brašno i šećer.
Odvojite belanca od žumanaca.
Prvo umutite belanca na sneg i dodajte polovinu kristal šećera, nemojte prestajati da mutite mikserom,
Posebno umutite žumanca sa preostalim šećerom dok ne pobele i dodajte malo po malo maslaca - obavezno da bude mek, ali ne rastopljen.
U ovak gladak i mekan krem prosejte brašno u delovima, uz neprestano mućenje velikom bezinom. Dobićete dosta gustu smesu. U nju postepeno dodajte sneg od belanaca, koristite silikonsku spatlulu i kružnim pokretima mešajte u jednom pravcu la laganim poklapanjem, kad napravite pun krug.
Cilj je da belanca ostanu maksimalno mekana.
Sipajte dobijenu smesu u pleh, prečnika 27 cm, prethodno namazan i posut brašnom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, bez ventilatora, proverite čačkalicom za zube (oko 35 minuta).
Ostavite koru da se ohladi i napravite krem, pomešajte krem sir sa polovinom šećera u prahu. Pavlaku malo umutite, koliko da postane malo gusta i satvite drugu polovinu šećera u prahu (ako koristite zaslađenu, nemojte stavljati šećer).
Pomešajte krem sir, kokosovo brašno i pavlaku, i ugrejte na umerenoj vatri polovinu smese, pazite da ne zagori po dnu, ne treba da provri.
Natopite želatin prema uputstvu na pakovanju i rastvorite ga u toploj smesi, promešajte i vratite u ostalu, ponovo dobro promešajte.
Sipajte preko osnove quatre charts i ostavite da se ohladi i potpuno stegne - za brži rezultat možete stavite na kratko u zamrzivač.
Operite i osušite maline i listove mente, poređajte voće preko krema i iskidajte
listiće preko njih.
Po želji možete posuti šećerom u prahu.
Neka vam je slatko!