Način pripreme
Očistite morske plodove od unutrašnjosti i providne kićmea, okrenite telo da vam bude lakše. Odsecite makazama oči koje se nalaze u osnovi pipaka. Ako ste kupili očišćene lignje, pređite direktno na sledeći korak.
Po želji ih možete ostaviti cele ili da ih isečete na kolutiće. Ako su veće tube, bolje da ih isečete.
Operite i ostavite na ubrus da upije višak vode.
Stavite čenove belog luka, peršun, maslinovo ulje, biber, sok od 1 limuna i so u visoku posudu, pasirajte. Po želji dodajte preostale preporučene sastojke.
Odvojite deo smese, a u preostalu potopite lignje i ostavite da se mariniraju 2-3 sata u frižideru.
Ugrejte maksimalno ploču, ocedite morske plodove i stavite ih na kratko da se zapeku, mešajte ako su isečeni ili okrećite ako su celi. Čim dobijete lepu boju, izvadite ih na tanjir i prelijte odvojenim sosom/marinadom.
Ukrasite limunom i servirajte tople sa čašom belog vina.
Prijatno!