Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Riblja čorba»Provansalska gusta supa od bele ribe

Provansalska gusta supa od bele ribe

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Provansalska gusta supa od bele ribe5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Ovo nije samo supa, već ukusan poziv da se zaljubite u francusku kuhinju, čije smo prednosti mi već iskoristili"

Potrebni sastojci

  • tilapija - 5 komada, file
  • riblji bujon - 600 ml
  • žumanca - 2 komada
  • šargarepa - 1 komad, mala
  • krompir - 1 komad, mali
  • beli luk - 2 čena
  • praziluk - 1 struk, veliki
  • maslinovo ulje - 1 šolja
  • limun - 2 kašike, sok od limuna + tanko parče korice voća
  • majčina dušica - 1 kašičica, sušena
  • francuski hleb - 1 komad, integralni
* merne jedinice

Način pripreme

Provansa - zemlja polja lavandi i maslinjaka, mirisnih kosina i plodnih dolina, zaslepljujućih boja i kristalne svetlosti.

Ova supa se sprema u ovoj regiji jugoistočne francuske. Karakterističan za nju je sos sa žumancima i belim lukom.

Da biste spremili ovaj sos u multipraktiku, treba da pomešate beli luk, so i žumanca.

Posle postepeno dodajte maslinovo ulje kap po kap, nastavljajući da mešate dok se smesa ne zgusne. Sačuvajte od nje jednu kašiku.

U šerpi zagrejte maslinovo ulje i sotirajte praziluk isečen na krupno. Izdinstajte i na sitne kocke isečenu šargarepu.

Dodajte majčinu dušicu i koru limuna. Stavite filete od ribe, ceo krompir i nalijte riblji bujon.

Ostavite da provri i smanjite vatru. Supa se krčka dok se riba ne skuva

Sklonite je u tanjir, iskidajte je i stavlite na toplo. Krompir pasirajte.

Sklonite koru limuna.

Pomešajte pažljivo umućen majonez, podesite temperaturu sa ribljim bujonom.

Nastavite da mešate smesu na tihoj vatri dok se ne zgusne.

Dodajte u nju krompir pire. Pospite majčinom dušicom.

U duboki tanjir poređajte meso od ribe. Poređajte isečene kriške francuskog hleba.

Prelijte gustim bujonom. Možete da garnirate sa pavlakom i narendanom korom limuna.

Savet: U originalnom recptu se koristi file od iverka koji možete da zamenite drugom belom i nemasnom ribom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: