Način pripreme
Provansa - zemlja polja lavandi i maslinjaka, mirisnih kosina i plodnih dolina, zaslepljujućih boja i kristalne svetlosti.
Ova supa se sprema u ovoj regiji jugoistočne francuske. Karakterističan za nju je sos sa žumancima i belim lukom.
Da biste spremili ovaj sos u multipraktiku, treba da pomešate beli luk, so i žumanca.
Posle postepeno dodajte maslinovo ulje kap po kap, nastavljajući da mešate dok se smesa ne zgusne. Sačuvajte od nje jednu kašiku.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i sotirajte praziluk isečen na krupno. Izdinstajte i na sitne kocke isečenu šargarepu.
Dodajte majčinu dušicu i koru limuna. Stavite filete od ribe, ceo krompir i nalijte riblji bujon.
Ostavite da provri i smanjite vatru. Supa se krčka dok se riba ne skuva
Sklonite je u tanjir, iskidajte je i stavlite na toplo. Krompir pasirajte.
Sklonite koru limuna.
Pomešajte pažljivo umućen majonez, podesite temperaturu sa ribljim bujonom.
Nastavite da mešate smesu na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Dodajte u nju krompir pire. Pospite majčinom dušicom.
U duboki tanjir poređajte meso od ribe. Poređajte isečene kriške francuskog hleba.
Prelijte gustim bujonom. Možete da garnirate sa pavlakom i narendanom korom limuna.
Savet: U originalnom recptu se koristi file od iverka koji možete da zamenite drugom belom i nemasnom ribom.