Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pita od jabuka u američkom stilu

Pita od jabuka u američkom stilu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Pita od jabuka u američkom stilu
Fotografije: marcheva14
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Kao na filmu - pita od jabuka u američkom stilu"

Potrebni sastojci

  • jabuke - oko 1 kg, suvlje
  • brašno - 325 g, belo
  • smeđi šećer - 200 g
  • maslac - 175 g, hladan
  • voda - 3 - 4 kašike, ledena
  • so - 1/4 kašičice
  • cimet - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice
  • kora limuna - narendana, od jednog limuna
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • sveže mleko - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Kalup za pitu, pokriven papirom, oko 22-24 cm.

Brašno se proseje i od njega se odvaja jedna puna kašika. Ostavlja se sa strene do korišćenja.

Hladni maslac se iseče na kocke i dodaje se u ostatak brašna zajedno sa solju i kašikom šećera. Viljuškom ili ručnim blenderom se pretvori u mrvice. Manje i pažljivo se dodaju kašike vode (može da se ne iskoristi sva voda, prema proceni), da se dobije glatka lopta testa od maslaca. Uvija se u foliju i ostavlja u frižider dok se ne napravi nadev.

Jabuke se oljušte i očiste od semenki. Iseku se na sitne kocke.

Preko njih se narenda kora limuna, dodaje se i sok od limuna, promeša se.

U posudu se sipa preostali šećer, kašika brašna, muskatni oraščić i cimet. Promeša se da se pomešaju sastojcu i sipa se preko jabuka. Mešaju se tako da se smesa sa začinima veoma dobro zalepi za kocke jabuka.

Vadi se ohlađeno testo i deli na dva dela - jedan da bude malo veći od drugog.

Priprema se tart posuda okruglog oblika i pokrivena papirom za pečenje. Veće parče testa se razvija preko papira u tanku koru. Stavlja se u posudu i prstima se razvlači po dnu i zidovima kalupa da se formira ivica.

Odozgo se sipa nadev sa jabukama, blago se pritiska, dok u sredini kalupa treba da bude malo više.

Razvija se drugo parče testa između dva papira za pečenje prečnika veličine posude. Sklanaj se jedan papir i kalupom po izboru se iseku rupe - oblika i veličine koja nam se sviđa.

Pomoću papira podiže se kora testa i stavlja se preko nadeva od jabuke, sklanja se papir. Od izrezaka testa mogu da se ukrase krajevi kalupa, ali to zavisi od veličine izrezanog testa.

Po izboru može da se ne seče testo sa kalupima, već da se napravi dekorativna rešetka.

Četkom se namaže površina pita sa 1-2 kašike svežeg mleka.

Peče se na 180 stepeni oko 60-70 minuta ili dok ne postane zlatasto. Ako se proceni da gornja kora pite može da izgori, pokriva se aluminijumskom folijom i pečenje se nastavlja dok ne ne bude gotovo.

Nakon što se ohladi, posipa se šećerom u prahu. Iseče se na parčiće kao kod torte.

Beleška: Ako su jabuke dovoljno slatke šećer može da se smanji na 150 g, kako sam i ja uradila, bilo je sasvim dovoljno - po ukusu i proceni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: