Način pripreme
Rerna - 170-175 stepeni,
Kalup prečnika oko 22-24 cm, dobro namazan sa parčetom mekanom maslaca i posut sa malo brašna.
Pomešamo sa brašnom, solju, prašakom za pecivo, promešamo i dodajemo maslac, isečen na kockice. Ručnim blenderom samrvimo. Pažljivo i u malim porcijama dodajemo ledenu vodu. Brzo zamesimo grubo testo. Uvijamo u foliju i ostavljamo u frižideru dok pripremamo nadev.
Jabuke oljuštimo, očistimo i isečemo na kockice. Stavljamo u posudu sa šećerom, cimetom i sokom od limuna, promešamo i ostavljamo 30 minuta.
Nakon toga vreme ocedimo od soka, sok sačuvamo za kasnije, pošto će trebati da bude uz recept, prebacujemo u suvu šerpu zajedno sa maslacem, dodajemo kukuruznim skrob.
Promešamo dobro i ostavljamo na umerenoj vatri da se jabuke karamelizuju i sva ostala tečnost treba da ispari. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.
Hladno testo delimo na dva dela.
Jedan deo razvučemo sa malo brašna prečnika koliko je osnova kalupa - 22-24 cm. Oblikujemo ivice. Vraćamo u frižider na još 20 minuta.
Na hladno testo u tart oblik sipamo jabuke i sok koji smo odvojili i ostavili sa strane.
Razvučemo i drugo parče testa da bude prečnika kalupa i pokrivamo preko nadeva. Savijamo ivice testa ka unutra prstima da nadev ne izađe.
Namažemo umućenim jajetom, posipamo šećerom. Po sredini tarta pravimo četiri proreza oštrim nožem oko 3-4 cm.
Od preostalog testa, od isečaka, možemo iseći male kalupe i da zalepimo odozgo da pita bude lepša.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 175 stepeni oko 45-50 minuta.
Vadimo, ostavimo da se potpuno ohladi i nakon toga vadimo iz kalupa.
Posipamo sa malo šećera u prahu. Možemo servirati topao, kao što se servira u Americi sa kuglom sladoleda, ali i hladan je izuzetnog ukusa.
Komentari