Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Gratin»Brz gratin u američkom stilu

Brz gratin u američkom stilu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Brz gratin u američkom stilu
Fotografije: marcheva14
1 / 5
23/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Gratin za ljude koji cene svoje vreme - sprema se lako i mnogo je ukusan"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1, 4 kg
  • slanina - 200 g
  • čedar - 200 g, sir
  • luk - 3 glavice, srednje veliki, star
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičica
  • maslinovo ulje
  • pavlaka - 300 ml, visok procenat
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Dubok keramički kalup.

Krompir se očisti. Stavlja se u multipraktik i narenda se. Odmah se stavlja u posudu i isplakne se hladnom vodom. Ocedi se i stavlja se u pamučnu krpu, uvija se kao paketić i iscedi se što je moguće više.

Stavlja se u suvu posudu, dodaje se pavlaka, muskatni oraščić, so, biber i promeša se. Ostavlja se sa strane.

Luk se iseče na tanke kriške. Sipa se preko krompira.

Slanina se očisti od kožice i iseče na žilijen. Stavlja se preko luka.

Sir se narenda na rende, i polovina - oko 100 g se dodaje u smesu od krompira.

Sve se meša veoma dobro - dok se ne izmešaju sastojci. Kalup za pečenje se mnogo dobro namasti maslinovim uljem, dno i njegovi zidovi. Sipa se smesa, izravna se.

Pokriva se aluminijumskom folijom - folija ne treba da dodiruje smesu.

Peče se na 200 stepeni 45 minuta.

Nakon 45 minuta sklanja se folija, posipa se preostalim čedrom i dopeče se još 15-20 minuta dok ne postana zlatasto.

Pre nego što se servira ohladi se 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: