Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Dubok keramički kalup.
Krompir se očisti. Stavlja se u multipraktik i narenda se. Odmah se stavlja u posudu i isplakne se hladnom vodom. Ocedi se i stavlja se u pamučnu krpu, uvija se kao paketić i iscedi se što je moguće više.
Stavlja se u suvu posudu, dodaje se pavlaka, muskatni oraščić, so, biber i promeša se. Ostavlja se sa strane.
Luk se iseče na tanke kriške. Sipa se preko krompira.
Slanina se očisti od kožice i iseče na žilijen. Stavlja se preko luka.
Sir se narenda na rende, i polovina - oko 100 g se dodaje u smesu od krompira.
Sve se meša veoma dobro - dok se ne izmešaju sastojci. Kalup za pečenje se mnogo dobro namasti maslinovim uljem, dno i njegovi zidovi. Sipa se smesa, izravna se.
Pokriva se aluminijumskom folijom - folija ne treba da dodiruje smesu.
Peče se na 200 stepeni 45 minuta.
Nakon 45 minuta sklanja se folija, posipa se preostalim čedrom i dopeče se još 15-20 minuta dok ne postana zlatasto.
Pre nego što se servira ohladi se 20 minuta.