Paj sa svežim jagodama i mirisom vanile

16/06/2018
"Život je lepši kada ti neko ponudi parče mirisnog paja sa svežim jagodama i neodoljivim mirisom vanile "
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano141
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jagode - 500 g
  • šećer - 3 supene kašike pune - beli + za posipanje
  • smeđi šećer - 3 supene kašike, pune + za posipanje
  • liker - 1 supena kašika, po izboru
  • vanilin šećer - 10 g
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • za testo
  • brašno - 350 g
  • maslac - 160 g, hladan
  • jaja - 1 komad
  • šećer u prahu - 2 - 3 supene kašike
  • so - 1 prstohvat
  • belo vino - 2 supene kašike, hladno
* merne jedinice

Način pripreme

Da bismo pripremili testo za naš paj prosejemo brašno u posudu i u njega stavljamo maslac, isečen na kockice. Prstima gnječimo dok ne dobijemo mrvice koje liče na izmrvljen keks.

Unutra razbijamo jaje, odvajamo deo žumanca za premazivanje. Sipamo belo vino i šećer, i radimo prstima, dobro sve mešamo dok ne dobijemo glatku loptu od testa. U slučaju da je previše meka, možemo dodati malo brašna, a u protivnom - još jednu-dve kašičice vina.

Uvijamo u streč foliju i ostavljamo na jedan sat u frižideru. Za to vreme očistimo i operemo jagode. Odvojimo nekoliko za ukras, a ostale isečemo na tanke kriške i pomešamo sa tri vrste šećera, likerom i sokom od limuna.

Ostavljamo tako da odstoji dok se testo ne stegne.

Stvrdnuto testo delimo na dva dela i svaki razvučemo na tanku koru. Jednu stavljamo za osnovu u pleh, sa dnom koje se otvara, namazan prethodno.

Dobro pritiskamo prstima i oblikujemo niske ivice. Viljuškom pravimo rupice, ne probijamo testo.

Na tako pripremljenu osnovu sipamo jagode, poravnamo i odozgo stavljamo drugu koru, po vašoj želji možete na njoj iseći rupice, oblike, trakice. Ivice učvrstite.

Namažemo sa malo ulja i nekoliko kapljica vode i žumancem, i pospemo šećerom. Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Napomena: Količina šećera u receptu može da varira od toga koliko su jagode kojekoristite slatke.
slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar