Način pripreme
Kvasac se aktivira u mlakoj vodi sa šećerom i kada naraste, sa ostalim sastojcima se zamesi meko testo. Maže se uljem i ostavlja se jednu noć u frižideru. Ako želite možete i odmah da napravite, nakon što udvostruči svoj obim.
Naraslo testo se podeli na 8-9 delova.
Sprema se nadev, tako što se u posudi pomešaju sitan sir, isečen mladi luk i dve šake zamrznutog spanaća sa jednim do dva prstohvata soli. Meša se, da se pomešaju sastojci. Svaka lopta se razvija u malu okruglu pogaču.
Stavlja se odozgo nadev u krajevi se skupljaju u sredinu, dok se pritiska prstima. Okreće se glatkom stranom na gore u blago se razvija još na veličinu malog tanjira.
Oblikovana prlenke se ređaju na namazanu tablu. Zagreva se tiganj, namazan uljem i sa nelepljivim dnom.
Prlenke se peku sa dve strane dok ne porumene.
Izvade se u tanjir i pomoću četke se namažu maslacem.
Serviraju se tople sa šoljom jogurta - đakonija!