Način pripreme
1. Za prvi krem ugrejte mleko sa šećerom i vanilom na umerenoj vatri. Umutite žumanca i skrob u sirupu od višanja i sipajte smesu lagano u vrelo mleko. Mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne i na kraju stavite maslac (količina šećera može da varira u zavisnosti koliko je sirup od višanja sladak, ako je previše sladak smanjite količinu šećera).
2. Pomešajte 100 ml mleka sa alkoholom i 50 ml sirupa od jagoda i u toj smesi natopite keks, ređajte ih u pleh sa dnom koje se skida (prečnika 23-24 cm) u jednom redu, tako da nema šupljina.
Sipajte krem i čim se stegne poređajte još jedan red keksa.
3. Pripremite drugi krem tako što uradire na isti način - ugrejte mleko sa šećerom i čim se rastipi lagano sipajte u njih skrob, dobro umućen (da nema grudvica) sa sirupom od jagoda i žumancem. Mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, stavite maslac i kad se rastopi skinite sa vatre.
Potopite želatin u hladnu vodu prema uputstvu na pakovanju i rastvorite ga u kremu od jagoda. Koristite ga zato što ga ima više, i u slučaju da stavlate jedan sloj, treba da budete sigurni da će se dobro stegnuti.
4. Sipajte sav krem preko drugog reda keksa /ili polovine keksa/, poređajte još jedan red keksa i završite preostalom polovinom krema.
5. Ostavite keks tortu da se stegne nekoliko sati ili jednu noć, kad se ohladi stavite je u frižider.
6. Otvorite kalup, prethodno mokrim nožem prođite po ivicama.
Za ukras i dekoraciju koristite maštu. Ja zapečem orahe na suvom tiganju, iseckam ih nožem i zalepim po ivicama i na nekim delovima po površini torte. Još ukrašavam crnom čokoladom i sitnim komadićima suvih jagoda.
Neka vam je slatko!