Želiran desert od jagoda sa ljubičicama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
713
901
21/06/2018
"Ruke kuvara, ali srce umetnika - evo ga i krajnji rezultat"
Priprema40 min.
Kuvanje2 min.
Ukupno42 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano133
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 200 g
  • smeđi šećer - 2 - 3 kašike
  • kisela pavlaka - 100 g
  • kora limuna - 1 kašika
  • jagode - 5 - 6 komada
  • želatin - 1 kesica
  • za drugi sloj
  • kompot od trešanja - 250 ml
  • jagode - 5 - 6 komada
  • želatin - 1 komad
  • keks - 7 komada, ovseni, sa muslijem
  • jestivo cveće - 3 ljubičice
  • menta - nekoliko listića
  • jagode - 5 - 6 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Kiselo mleko se sipa u posudu, pomeša se sa kiselom pavlakom i smeđim šećerom. Meša se dobro viljuškom i dodaje se narendana kora limuna.

U 30 ml hladne vode se promeša želatin i ostavlja se da se stegne. Rastapa se na vodenoj pari ili u mikrotalasnoj za nekoliko sekundi i pažljivo se sipa mleko, dok se neprestano meša.

U vatrostalnu posudu (16 cm prečnik) se stavlja prozračna folija sa krajevima koji vise. Na dno se poređaju tri vodom oprane i osušene ljubičice, pored njih parčići jagode i listovi mente.

Preliva se mlečnom smesom i ostavlja se u zamrzivaču da se stegne. U posudi se zagreva kompot od trešanja ili jagoda. Dodaju se i tamo parčići isečenih jagoda i dodaje se drugi želatin.

Meša se, dok se ne istopi, jer je prethodno rastvoren u hladnoj vodi. Sklanja se sa ringle i smesa se sipa u novu posudu, da se brže ohladi.

Ako ima pene, baca se, da ostane bistra tečnost. Posuda se izvadi iz zamrzivača, preliva se ohlađenim kompotom i ostavlja se da se stegne 20 minuta.

Vadi se za osnovu se ređa ovseni keks s muslijem. Ostavlja se u zamrzivaču 3 sata da se stegne. Vadi se, potapa se dno u posudu sa vrelom vodom na nekoliko sekundi i okreće se u tanjir.

Folija se sklanja pažljivo i dekoriše se jagodama i listovima mente. Ukusan, lagan i cvetan desert, idelan za vrućine. Nek vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar