Način pripreme
Kiselo mleko se sipa u posudu, pomeša se sa kiselom pavlakom i smeđim šećerom. Meša se dobro viljuškom i dodaje se narendana kora limuna.
U 30 ml hladne vode se promeša želatin i ostavlja se da se stegne. Rastapa se na vodenoj pari ili u mikrotalasnoj za nekoliko sekundi i pažljivo se sipa mleko, dok se neprestano meša.
U vatrostalnu posudu (16 cm prečnik) se stavlja prozračna folija sa krajevima koji vise. Na dno se poređaju tri vodom oprane i osušene ljubičice, pored njih parčići jagode i listovi mente.
Preliva se mlečnom smesom i ostavlja se u zamrzivaču da se stegne. U posudi se zagreva kompot od trešanja ili jagoda. Dodaju se i tamo parčići isečenih jagoda i dodaje se drugi želatin.
Meša se, dok se ne istopi, jer je prethodno rastvoren u hladnoj vodi. Sklanja se sa ringle i smesa se sipa u novu posudu, da se brže ohladi.
Ako ima pene, baca se, da ostane bistra tečnost. Posuda se izvadi iz zamrzivača, preliva se ohlađenim kompotom i ostavlja se da se stegne 20 minuta.
Vadi se za osnovu se ređa ovseni keks s muslijem. Ostavlja se u zamrzivaču 3 sata da se stegne. Vadi se, potapa se dno u posudu sa vrelom vodom na nekoliko sekundi i okreće se u tanjir.
Folija se sklanja pažljivo i dekoriše se jagodama i listovima mente. Ukusan, lagan i cvetan desert, idelan za vrućine. Nek vam je slatko!