Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Torta čokoladni raskoš sa jagodama

Torta čokoladni raskoš sa jagodama

NeliNeli
Početnik
677
Torta čokoladni raskoš sa jagodama
Fotografije: Neli
2 / 4
23/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Čokolada i jagode - ukusna kombnacija za zaljubljene, i ne samo za njih"

Potrebni sastojci

  • kore
  • jaja 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • brašno - 1 i 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 2 komada
  • kakao - 4 supene kašike
  • krem
  • čokolada - 230 g, prirodna
  • kakao - 4 supene kašike
  • sveže mleko - 160 g
  • maslac - 100 g
  • šećer u prahu - 300 g
  • vanila - 1 komad
  • preliv
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • crna čokolada - 100 g
  • čokoladne mrvice
  • jagode
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu kora:

Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa polovinom šećera, žumanca sa drugom polovinom šećera i vanilom. U smesu sa žumancima dodajte sveže mleko i ulja, promešajte. Dodajte i brašno, prašak za pecivo i kakao, treba da bude prosejan.

Na kraju dodajte i belanca, u delovima i mešajte pažljivo, najbolje spatulom da bi smesa ostala vazdušasta. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Kad bude gotova ostavite da se potpuno ohladi.

Za krem:

Na pari rastopite čokoladu zajedno sa kakaom, svežim mlekom i maslacem. Kad smesa bude gotova i postane glatka, skinite je sa vatre. Dodajte vanilu i šećer u prahu, mutite mikserom, ako se u smesi stvore grudvice, procedite je. Pokrijte i stavite u frižider da se stegne. Kad dođe vreme za sastavljanje, smesu prespite u drugu posudu i mutite mikserom 1-2 minuta.

Za preliv:

Izmrvite čokoladu u pavlaku i ugrejte na vatri dok se potpuno ne rastopi, ne treba da provri.

Sastavljanje:

Koru isecite na dva dela. Na prvu koru stavite od krema i isečenih jagoda. Stavite drugu koru i namažite preostalim kremom. Prelijte čokoladnim ganašem (kod mene je otišao po ivicama torte i sa strane je torta bila cela u čokoladi) i ukrasite - ja sam stavila čokoladne mrvice po ivicama i u sredinu jagode, isečene na pola.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: