Način pripreme
Za pripremu kora:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa polovinom šećera, žumanca sa drugom polovinom šećera i vanilom. U smesu sa žumancima dodajte sveže mleko i ulja, promešajte. Dodajte i brašno, prašak za pecivo i kakao, treba da bude prosejan.
Na kraju dodajte i belanca, u delovima i mešajte pažljivo, najbolje spatulom da bi smesa ostala vazdušasta. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Kad bude gotova ostavite da se potpuno ohladi.
Za krem:
Na pari rastopite čokoladu zajedno sa kakaom, svežim mlekom i maslacem. Kad smesa bude gotova i postane glatka, skinite je sa vatre. Dodajte vanilu i šećer u prahu, mutite mikserom, ako se u smesi stvore grudvice, procedite je. Pokrijte i stavite u frižider da se stegne. Kad dođe vreme za sastavljanje, smesu prespite u drugu posudu i mutite mikserom 1-2 minuta.
Za preliv:
Izmrvite čokoladu u pavlaku i ugrejte na vatri dok se potpuno ne rastopi, ne treba da provri.
Sastavljanje:
Koru isecite na dva dela. Na prvu koru stavite od krema i isečenih jagoda. Stavite drugu koru i namažite preostalim kremom. Prelijte čokoladnim ganašem (kod mene je otišao po ivicama torte i sa strane je torta bila cela u čokoladi) i ukrasite - ja sam stavila čokoladne mrvice po ivicama i u sredinu jagode, isečene na pola.