Način pripreme
Izmrvite čajni keks u odgovarajuću veliku posudu, ali ne mnogo sitno. Orahe pecite kratko u suvom tiganju, pazite da ne izgore, nakon toga ih isecite nožem na sitnije komade i ako je potrebno sipajte u keks.
Za čokoladni sirup zajedno pomešajte šećer sa kakaom, promešajte žicom i postepeno dodajte vodu, nemojte prestajati da mešate. Dodajte maslac i stavite smesu da se kuva na vatri, periodično mešajte. Nakon što provri mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne malo i skinite sa vatre. Ostavite smesu 10-ak minuta da se ohladi, sipajte preko keksa i promešajte dok smesa ne postane homogena.
Prelijte kalup za tortu sa pokretnim dnom, obložen papirom za pečenje po dnu, sipajte smesu i poravnajte, pritisnite lepo. Stavite u frižider dok pripremate čokoladni ganaš.
Za njega ugrejte pavlaku dobro i unutra sipajte čokoladu/kuvertiru. Sačekajte 3 sekunde i promešajte dok smesa ne postane homogena. Ako vam se čini da je smesa mnogo gusta, dodajte malo svežeg mleka odokativno, ako vam se čini da je ređa - sipajte oboje. Specijalno sam odokativno dodala i kakao i još malo svežeg mleka.
Sipajte ganaš preko čokoladne torte od keksa i vratite u frižider. Nakon oko 15-30 minuta vaša keks torta Rakoš je gotova za konzumiranje.