bonapeti.rs»Saveti»Šta je kafe Makiato?

Šta je kafe Makiato?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4513369
Šta je kafe Makiato?

Šta je Makiato (Macchiato) kafa?

Popularni napitak od kafe na bazi espreso kafe, nazvan Makiato (ili Latte Macchiato), omiljen je i poručuje se u mnogim finim kafićima širom sveta.

Ali šta je to? Pa, makiato znači „mleko u boji“, a piće je dobilo ime jer je mleko bukvalno „obojeno“ espresom.

Još jedno popularno piće od espreso kafe, Late (Caffe Latte) je slično. Razlikuje se po tome što u Late kafu stavljate espreso, a zatim mleko, dok se Late Makiato pravi tako što prvo stavite mleko u šolju, a zatim dodate espreso.

Druga razlika je u tome što Late makijato ima više pene od kafe Late i služi se kao „slojeviti“ napitak, dok se sastojci Latea mešaju kada se serviraju. Oznaka Late makijata je da se na vrhu nalazi znak koji ukazuje da je espreso dodat. Dok je kafe Late mešan i nema znak na vrhu.

Iz onoga što je do sada rečeno, Late Makiato se pravi dodavanjem espresa u mleko, a obično Late se pravi dodavanjem mleka u espreso. Kapučino, s druge strane, koristi manje mleka od Late makijata.

Kako napraviti Makiato kafu

Da biste napravili Late makiato, počnite tako što ćete mleko zagrevati na pari da napravite penu. Kada se uradi pravilno, ovaj proces će proizvesti kremasto i baršunasto penasto mleko koje će se pomešati sa posebnim napitkom od kafe, stvarajući harmoniju ukusa.

Kada se mleko pravilno pripremi, od njega se dobija velika količina pene. Zatim dodajte sveže pripremljen espreso veoma polako i pažljivo. Najbolje je da espreso sipate polako na poleđinu kašike i pustite da se ulije u čašu sa mlekom, stvarajući slojevito piće umesto da pustite da se espreso pomeša sa mlekom.

Za Late makiato, najbolje je poslužiti ga u prozirnoj čaši kako bi se slojevitost mogla vizuelno proceniti. Šoljicu treba prethodno zagrejati pod jako vrućom vodom kako ne bi izvukla svu toplotu iz mleka i espresa prilikom sipanja specijalnog napitka od kafe.

Kako napraviti Makiato karamel kafu

Makiato karamel kafa prati iste smernice kao i obična Makiato kafa, osim što se u mleko dodaje vanila i u piće se dodaje kap karamela. Naziv je pomalo pogrešan, jer Makiato karamel kafa obično ima više ukusa vanile nego karamela, a karamel je jednostavno vizuelno uočljiviji jer stoji na vrhu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji