Šta je potrebno za pravljenje savršenog espresa je postalo jasno nakon što je tim hemičara i matematičara u Sjedinjenim Američkim Državama sproveo detaljnu studiju.
Pre svega, ne treba vam puno kafe. Prema autorima projekta, ovo je jedan od ključnih faktora za savršen napitak. 15 umesto 25 grama kafe dovodi do brže pripreme i odličnog ukusa.
Ukus kafe određuje se samim načinom uzgajanja i obrade zrna. U svetu postoji više od 40 vrsta drveća kafe, ali koriste se samo tri vrste zrna. Dakle, sve se svodi na preradu od strane proizvođača, koja je takođe prilično raznolika.
Mnogo je faktora u pripremi savršenog espresa. Tu spadaju količina zrna, vreme kuvanja, temperatura i zapremina vode. Svako odstupanje od ovih parametara na kraju utiče na dobar rezultat.
Prema matematičarima, može se razviti posebna mašina koja će uzeti u obzir ove faktore umesto ljudi.
Studija je pokazala da je jedan od razloga nezadovoljavajućeg ukusa espresa previše fino mlevena kafa.
U kombinaciji sa neodgovarajućim pritiskom, kao i greškama u količini vode i njenoj temperaturi, kofein i drugi sastojci u energetskom napitku teže se rastvaraju i to dovodi do pogoršanja kvaliteta krajnjeg rezultata.
Grublje mlevena kafa u manjim količinama bolje propušta vrelu vodu. Kao rezultat, proces kuvanja se ubrzava, a takođe se štedi i sama sirovina.
Komentari