Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Šta je pupusa?

Šta je pupusa?

Šta je pupusa?

Pupusa je tradicionalno jelo iz Salvadora, koje je osvojilo svet svojom unikatnom jednostavnošću i bogatim ukusom. To je vrsta somuna od kukuruznog testa koji se puni raznim sastojcima - često sirom, pasuljem ili svinjetinom - i peče se na rešetki ili roštilju. Pupuse su deo nacionalnog identiteta Salvadora, a 2005. godine je druga nedelja u novembru zvanično proglašena Nacionalnim danom pupusa.

Istorija pupuse

Istorija pupuse datira još od starih naroda Centralne Amerike. Veruje se da su Maje pripremale slične pljosnate lepinje punjene raznim sastojcima. Postepeno, sa razvojem kulinarske kulture u Salvadoru, pupuse su postale osnovno i omiljeno jelo za lokalno stanovništvo. Iako se slična jela pripremaju i u susednim zemljama poput Hondurasa, upravo Salvador se ponosi tradicijom pupusa.

Kako se priprema pupusa?

Pupusa

Osnova pupuse je kukuruzno testo, slično meksičkim tortiljama, ali nešto gušće i mekše teksture. Glavni sastojci za testo su kukuruzno brašno (maseka) i voda, koji se mešaju dok se ne formira meko i elastično testo. Od testa se zatim formiraju male loptice, koje se spljošte i pune odabranim sastojcima. Fil se zatvori unutra, a zatim se punjena pogačica peče na roštilju ili tiganju dok ne porumeni i dok ne postane malo hrskava.

Najpopularnija punjenja pupusa

Pupusa sa sirom – Topljeni, meki sir koji stvara lepu kremastu teksturu.

Pupusa sa pasuljem – Crveni ili crni pasulj, obično kuvan u pastu, daje dodatnu gustinu.

Pupusa sa svinjetinom – Fino mleveno svinjsko meso koje daje ukus i sočnost.

Pupusa u salsi

Sa čime se služi pupusa?

Pupuse se tradicionalno služe sa kurtitom – blago fermentisanom salatom od kupusa i šargarepe i lukom začinjenim sirćetom i ljutim začinima. Kurtito osvežava ukus pupusa i dodaje blagu kiselost koja je u kontrastu sa mekim i bogatim testom. Uz kurtito, obično se dodaje i salvadorski paradajz sos – blago začinjen sos na bazi paradajza koji upotpunjuje ukus punjenja.

Danas, pupuse se nude u različitim varijacijama i sa eksperimentalnim ukusima, uključujući piletinu, pečurke, povrće, pa čak i morske plodove. Mnogi restorani širom sveta u većim gradovima poput Njujorka i Los Anđelesa nude pupuse, što ih čini popularnim internacionalnim jelom.

Pupusa liči na kesadilju

Pupuse nisu samo nacionalni simbol Salvadora, već i kulinarski užitak za svakoga ko ih proba. Sočno, ukusno punjenje u kombinaciji sa hrskavom, kukuruznom ljuskom čine ih savršenim za brzi zalogaj ili posebnu večeru sa prijateljima.

Ako ste ljubitelj južnoameričke kuhinje, volite takos i kesadilje, onda će vas pupusa očarati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni