Skoro svi mi volimo tarator sa puno mirođije. Da, međutim, ponekad mirođija požuti za kratko vreme i postaje neupotrebljiva.
Gotovo da nema kuhinje na svetu u kojoj se ne koristi mirođija. Međutim, zašto žuti, reći ćemo vam u narednim redovima.
Zašto mirođija požuti
Postoji više razloga zašto mirođija požuti:
- Može da požuti jer nije pravilno zasađena, nedovoljno đubrena i drugo;
- Još jedan razlog da mirođija požuti je ili previše vlažno ili suviše suvo zemljište. Kada je jako vruće, listovi mirođije se uvijaju i počinju da žute, što znači da postoji nedostatak vlage. Kada je jako vruće, mirođija postaje slaba i bolesna;
- Mirođija voli svetlost, međutim, kada je veoma vruće i izložena je direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi biljke žute, suše se i počinju da otpadaju;
- Kada je zemlja u kojoj je mirođija zasađena kisela ili alkalna, to takođe izaziva žutu boju. Mirođija ne može da apsorbuje fosfor koji je dostupan u takvom zemljištu i postaje bolesna. Da biste izbegli žutilo mirođije, najbolje je posaditi je u prirodnom tlu;
- Ako mirođija ima tanke stabljike i žućkast izgled, to znači da postoji nedostatak azota u zemljištu.
A ako ste uzgojili zdravu i aromatičnu mirođiju, upotrebite je što pre u kuvanju:
- mlečne salate;
- tzatziki salata;
Komentari