bonapeti.rs»Saveti»Koliko dugo se kuva pasulj?

Koliko dugo se kuva pasulj?

MarianeMariane
Džedaj
1259769
Koliko dugo se kuva pasulj?

Teško da ćete naći porodicu koja ne voli čorbasti pasulj ili da se ne oblizuje kada pomisli za pasulj u đuvečari ili pasulj sa dimljenim rebrima. Pasulj je jedna od najvoljenijih mahunarki kod nas i ima široku upotrebu u kulinarstvu.

Međutim, ako ste kuvar početnik i do sada niste kuvali pasulj, otkrićete da nije tako lako da se pasulj skuva. Potrebno je strpljenje i merak, a najvažnije - kvalitetan stari pasulj.

Teško je da se da tačan odgovor na pitanje koliko je potrebno da se pasulj kuva, zato što to zavisi od mnogo faktora. Na prvom mestu zavisi koliko je star pasulj, da li je prethodno bio potopljen u vodu ili ne, da li se kuva samostalno ili u društvu povrća, kao i da li je u vodu dodatno nešto drugo - na primer soda bikarbona, obična so itd.

Prethodno potapanje pasulja u vodu skraćuje vreme kuvanja, nakon 6-8 sati stajanja u vodi, beli pasulj se skuva za samo 50 minuta.

Za probližno isto vreme će se skuvati i prethodno potopljen crveni pasulj.

U slučaju da ste propustili da potopite pasulj u vodu, vreme kuvanja se povećava i biće vam potrebno 1.5 - 2 sata da provri.

Ako nemate toliko vremena, možete pokušati sa nekim trikovima u kuhinji, koristeći ekspres lonac, ulje, rakiju ili sodu za hleb.

U ekspres loncu će se pasulj skuvati za oko 45-50 minuta.

Mnoge domaćice smatraju da mogu ubrzati proces ukoliko u vodu dodaju sodu za hleb ili rakiju ali nema jasnih dokaza za to Ali sigurno se zna da ako u vodu dodate so, značajno ćete usporiti prosec vrenja pasulja. Isto važi i za dodavanje paradajza.

Ponekad pasulj prosto neće da provri koliko god vremena da ga kuvate, jer je previše star. Onda jedino što možete da uradite je da prospete pasulj i da u pleh stavite svinjske šnicle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji