Mleko sa pirinčem je tradicionalni desert koji je omiljen u mnogim kulturama širom sveta.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo zahteva pravu vrstu pirinča da bi se postigla savršena tekstura i ukus. Naravno, centralno mesto u receptu za njega zauzima pirinač, koji mora biti dobro skuvan.
Da biste to uradili, važno je odabrati pravu vrstu pirinča, a evo najpogodnijih vrsta za mleko sa pirinčem:
Kratkozrni pirinač za mleko sa pirinčem.
Kratkozrni pirinač je najčešće preporučena vrsta pirinča za mleko sa pirinčem. Ovaj pirinač je poznat po visokom sadržaju skroba, što mu daje kremastu teksturu kada se skuva. Zrna kratkozrnog pirinča se lako lepe, što je idealno za deserte poput mleka sa pirinčem, gde je glatka i kremasta konzistencija ključna. Japanski pirinač (pirinač za suši) i italijanski arborio su primeri vrsta kratkog zrna koje se koriste u raznim receptima sa mlekom sa pirinčem.
Pirinač Arborio
Arborio je vrsta italijanskog pirinča poznatog po upotrebi u rižotu, ali je takođe odličan izbor za mleko sa pirinčem. Njegova zrna su veća i ovalna, a sadržaj amilopektina (vrsta skroba) je visok, što ga čini savršenim za dobijanje kremaste teksture. Pirinač arborio je posebno pogodan kada želimo da pripremimo gušću i bogatiju verziju mleka sa pirinčem.
Japanski pirinač za suši
Japanski pirinač za suši, takođe poznat kao šorgejn ili kratkozrni pirinač, je još jedna odlična opcija za mleko sa pirinčem. Ovaj pirinač se tradicionalno koristi u japanskoj kuhinji, ali njegova tekstura i sposobnost upijanja tečnosti čine ga idealnim i za deserte. Japanski pirinač za suši daje mleku sa pirinčem baršunastu i kremastu konzistenciju koja je veoma prijatna za nepce.
Basmati i jasmin pirinač
Iako se basmati i jasmin pirinač obično koriste za pravljenje glavnih jela i priloga, nisu toliko pogodni za mleko sa pirinčem. Ove vrste pirinča su dugozrne i sadrže manje skroba, što znači da nemaju istu kremastu teksturu kao pirinač kratkog zrna. Međutim, ako želite da eksperimentišete sa različitim ukusima, možete koristiti jasmin pirinač za lagani ukus jasmina u mleku sa pirinčem, ali imajte na umu da će tekstura biti drugačija.
Pogledajte i kako da napravite klasični turski sutljaš ili vaše omiljeno mleko sa pirinčem iz detinjstva. Takođe saznajte zašto se sutljaš ponekad ne zgusne i kako to da popravite.
Komentari