Bonapeti.rs»Saveti»Kako se suši koren peršuna?

Kako se suši koren peršuna?

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
13129
Kako se suši koren peršuna?

Najstariji i najjednostavniji način za čuvanje voća, biljki i začina jeste sušenje.

On je od velikog značaja, zato što kroz njega veoma ekonomično i jednostavno možemo da sačuvamo prinos tokom cele zime. Na taj način čuvamo dragocene sastojke poput vitamina, minerala i drugih korisnih materija.

Proces sušenja sastojaka je u sledećem: proizvodi se stavljaju na topao vazduh kako bi voda isparila, zahvaljujući čemu mogu da odole bakterijama i plesnima.

Ukoliko nemate sušionicu u vašem domaćinstvu, najlakša varijanta jeste da sušite u rerni ili na suncu.

Njbolja produkcija za sušenje korenja peršuna je nakon druge godine biljke.

Period jeseni je najpogodniji kada smo orezali lisnatu masu.

Iseckani sveži začin stavljamo u kesice u komoru. Ostale korenove peršuna iščupamo i stavljamo u posudu sa vodom. Dobro ih operemo i lagano ih ostružemo. Isperemo i stavljamo ih u đevđir, kako bi se voda iscedila.

Raspoređujemo ih na pamučnu krpu. Korenove peršuna sušimo u rerni ili na senovitom i provetrenom mestu. Ukoliko koristite otvoreno mesto, korenove pokrijte gazom kako biste ih zaštitili od insekata.

Sušenje se nastavlja dok ne postanu krhki.

Čuvamo sušene korenove peršuna u zatvorenim teglicama ili papirnim kesama.

Aromatični začin se koristi u celom ili izlomljenom stanju.

Dodajemo sušene korenove peršuna u supe i jela tako što ih stavljamo u samom početku.

Ne možemo da zamislimo pileće ili bujone od povrća tokom zimskog perioda bez arome korena peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji