Zbog čega su salame štetne?

Zbog čega su salame štetne?
Fotografije: bonapeti.rs

Salame se ubrajaju u najštetnije namirnice, koje možemo da poslužimo na našoj trpezi. U velikom broju i u većoj količini, salame sadrže kolagen, granule soje, pojačivače ukusa, smesu nitrata, kosti, kožu i dr. Ako uopšte ima mesa u salamama, ono je od ostataka posle čišćenja životinjskih kostiju. U salamama se nalazi i veliki broj takozvanih E-jedinjenja, koja su izuzetno opasni za zdravlje.

Na deklaraciji salama može da se vidi podugačak spisak E-jedinjenja, što znači da u tom proizvodu postoji cela paleta hemijskih jedinjenja i da prirodni sastojci nedostaju. Redovna upotreba salama povećava rizik od oboljenja srca i krvnih sudova. Mala deeca i trudnice uopšte ne treba da konzumiraju salame.

Ove namirnice su veoma bogate mastima i zbog toga osobe sa dijabetesom, arterosklerozom i gojaznošću obavezno treba da ih eliminišu iz ishrane. U salamama ima i šalitre, aromatizatora i saharoze, a dimljene salame su obrađene dimom u kome ima mnogo kancerogenih materija.

Spokojno možemo reći da su salame namirnica, koje treba da se odreknemo. Njihov ukus je zaista prijatan mnogima, ali ipak ukus ne zaslužuje rizike koji se javljaju nakon njihovog konzumiranja. Velika količina E-jedinjenja, masnoće i druge smese čine ih veoma štetnom hranom.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji