Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega su korisne pečene jabuke?

Zbog čega su korisne pečene jabuke?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Pečene crvene jabuke

Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.

Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate mnoge vitamine i minerale, kao i da smanjite njihov sadržaj kalorija i neutrališete druge negativne faktore. Gotovo sve osobe mogu jesti pečeno voće kao hranu, mada, naravno i ovde, postoje neka ograničenja.

Informacije o koristima pečenih jabuka nisu tajna, ali mnogi zanemaruju te informacije, lišavajući se sigurnog izvora vrednih materija. Zbog toga nutricionisti savetuju svima kojima je stalo do sopstvenog zdravlja da dobro obrate pažnju na ovo jelo.

Za šta je pogodna pečena jabuka?

Jedna od prednosti pečenih jabuka je prijatan ukus i jednostavnost pripreme. One mogu uspešno zameniti kalorična slatka iskušenja. Da biste ih pripremili, jednostavno operite celo voće, uklonite mu jezgro, stavite u pleh i držite ih u rerni 10 minuta.

Jabuke možete da pripremite i u mikrotalasnoj pećnici, iako će to trajati malo duže - oko 20 minuta. Pored toga, neki stručnjaci veruju da mikrotalasna pećnica uništava hranljive sastojke sadržane u jabukama i drugom voću, pa je bolje koristiti je samo za zagrevanje hrane.

Blagodati pečenih jabuka su nesporne. U njima su vitamini i mikroelementi prisutni u ogromnim količinama: vitamin C, A, K, vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, fosfor itd., Kao i pektini, dijetetska vlakna, antioksidansi i drugi. Sve ove supstance iz pečenih jabuka usvojiće se mnogo bolje nego iz svežih jabuka, posebno ako osoba ima problema sa želucem ili crevima.

Spisak korisnih svojstava pečenih jabuka je prilično dugačak. One vrlo dobro čiste krvne sudove od lošeg holesterola i pomažu u održavanju nivoa ove supstance u krvi na prihvatljivom nivou. Pečeno voće optimizuje rad creva i ublažava zatvor i neutrališe proliv.

Koristi od crvenih jabuka

Gotovo su bezopasne za sluzokožu želuca, jer je iritiraju mnogo manje od svežeg voća sa velikom količinom organskih kiselina u sastavu. Međutim, ne biste trebali jesti pečene jabuke na prazan stomak i u velikim količinama kod gastrointestinalnih bolesti.

Takođe imaju diuretički efekat, uklanjaju toksine iz tela i poboljšavaju opšte stanje. Lekari propisuju dijetu sa pečenim jabukama onima koji žive u jako zagađenim područjima, poput blizine velikih fabrika i pogona.

Ovo voće se dobro veže za slobodne radikale, teške metale, uklanja ih iz tela i sprečava razvoj onkoloških oboljenja. Takođe potiskuju osećaj gladi i stoga pomažu u gubitku kilograma.

Pored blagodati, pečene jabuke imaju i neke kontraindikacije. One mogu izazvati alergije ili iritirati creva kada se u prevelikim količinama konzumiraju na prazan stomak. Pored toga, ljudi sa gastritisom, čirom na želucu ili visokom kiselinom u želucu takođe treba pažljivo da jedu ovo voće u bilo kom obliku.

Oni koji održavaju svoju figuru moraju da zapamte da svi sastojci koji se dodaju tokom pripreme pečenih jabuka, poput meda, šećera, oraha i još mnogo toga, dodaju kalorije u jelo i mogu izazvati pojavu viška kilograma.

Dan opuštanja uz pečene jabuke

Opšteprihvaćena korisnost pečenih jabuka čini ih idealnim dijetetskim proizvodom. Pomoću njih možete poboljšati svoje opšte stanje čak i tokom jednog dana, tokom kojeg možete jesti samo ovo jelo i piti nezaslađeni čaj i vodu.

Jedna porcija ne bi trebalo da pređe 300 grama i možete jesti pet puta dnevno. Voće za dijetu treba pripremiti bez šećera, meda i oraha, možete dodati samo cimet ili đumbir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest