Svaka domaćica želi da pripremi lep i vazdušast kolač, kojim će obradovati porodicu. Ponekad se međutim desi da čak i kada potpuno ispratimo recept, kolačt ne želi da poraste i nije toliko kusan. Kako se ne bi desio takav neprijatan slučaj, treba da se pridržavate nekoliko važnih pravila. Na prvom mestu, uvek treba da tačno izmerite sastojke.
Drugo, što morate obavezno da uradite je, da uvek prosejete brašno - ne samo za kolač, nego za sve druge proizvode, koji treba da narastu. Zahvaljujući sejanju, u brašno ulazi vazduh, koji kasnije ostaje u testu. Namirnice od kojih pripremate kolač, treba da odstoje najmanje pola sata pre nego što započnete pripremu kolača.
Rerna treba uvek da bude prethodno zagrejana. Mnogo domaćica pravi veliku grešku i otvara vrata rerne tokom pečenja. Otvaranje vrata treba da se desi na samom kraju pečenja.
Drugi, veoma čest razlog, zbog kojeg kolač ne naraste je previše masnoće u smesi, kao i ako masnoću sipate prebrzo u smesu. masnoću sipajte uvek u tankom mlazu. Veoma važno za vazdušast kolač je i to kakav ćete prašak za pecivo koristiti. Nr zaboravite - uvek ga stavljajte u brašno, a ne u jaja ili masnoću.
Evo i nekoliko predloga kako da napravite ukusan kolač: Kolač sa žumancima, Čokoladni kolač i Veliki vazdušasti kolač.
Komentari