Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?

Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Džedaj
1101
mleveno meso

Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih, kuvanih i sušenih kobasica. Uglavnom se koristi svinjsko, goveđe ili mešavina oba.

U drugim delovima sveta, međutim, a posebno u muslimanskom svetu, mleveno jagnjeće meso se koristi sa velikim poštovanjem. Ovo, naravno, nije povezano samo sa religijom, već i zbog neverovatnih kvaliteta ukusa proizvoda, kao i mnogih zdravstvenih koristi.

Kao i kod većine vrsta mlevenog mesa, jagnjetina nije 100% čisto meso. U njegovoj proizvodnji koristi se oko 20% goveđeg mesa. U zemljama van Bliskog istoka ponekad se koristi svinjetina.

Jagnjeće mleveno meso je mnogo mekše, lakše se formira i nema svojstvo da se raspada, kao što se dešava kod drugih vrsta. Jagnjeće mleveno meso ima specifičan ukus i aromu koji jelima daju osećaj orijentalne egzotike.

Međutim, glavne koristi mlevene jagnjetine su mnoge koristi za ljudsko zdravlje. Pre svega, meso smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mleveno meso je značajan izvor omega-3 masnih kiselina, koje štite naše telo od upala i bolesti krvnih sudova. Takođe sadrži veliku količinu konjugovane linolne kiseline, za koju se pokazalo da smanjuje rizik od upale i topi telesnu masnoću.

jagnjeće meso

Jagnjeće mleveno meso sadrži mnogo selena i cinka – supstanci koje štite naš nervni sistem, pomažu vid i podržavaju imunitet. Na kraju, ali ne i najmanje važno, održavaju kosu zdravom, pomažu bržem zarastanju rana, stimulišu mušku i žensku plodnost.

Jagnjetina je takođe bogat izvor vitamina B1, B2, B6 i B12, koji stimulišu metabolizam i smanjuju loš holesterol. Česta konzumacija jagnjetine reguliše šećer u krvi. Upravo zbog toga se preporučuje dijabetičarima. Stimuliše bržu obradu ugljenih hidrata u telu.

Takođe pročitajte koji su pravi začini za jagnjetinu i kako da napravite ukusnu jagnjetinu sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest