Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Narasle milibrot kiflice

Narasle milibrot kiflice

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3481361k127
Narasle milibrot kiflice
Fotografije: Doni Niki
1 / 4
31/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
220 min.
"Milibrot kiflice koje su toliko ukusne da jedva čekamo da ih probamo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada (2 žumanca se odvajaju za premazivanje)
  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 3 supene kašike, za aktiviranje kvasca + 5 supenih kašika brašna
  • fanta - 200 ml, pomoradža ili miranda
  • šećer - 200 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • kiselo mleko - 1 šolja (200 ml zapremina)
  • korice pomorandže
  • esencija pomorandže
  • brašno - 1.300 + za razvijanje
  • maslac - 150 g
  • slatko - po vašem izboru, za nadev
  • šećer - 40 g, kristal, za posipanje
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada (ona koja smo odvojili)
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa sveže mleko koje se zagreje, i u njega se dodaje kvasac, šećer i brašno koje je neophodno da bi se kvasac aktivirao.

Jaja se mute sa šećerom, dodaje se kiselo mleko, ulje, gazirano piće, arome i aktivirano kvasac.

Postepeno se dodaje prosejano brašno dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi. Kada smo dobili potrebnu teksturu, počinje dodavanje mekog maslaca. Dodaje se u porcijama dok se u potpunosti ne usvoji.

Stavlja se u odgovarajuću i veliku posudu ili najlonsku kesu kako bi bilo mogućnosti da se testo udupla. Vreme za narastanje milibrot kifli je različito, u zavisnosti od toplote u prostoriji. Nakon otprilike sat i po vremena testo treba da bude spremno za oblikovanje kifli.

VAŽNO

Postoje tri vrste narastanja.

Prva je aktiviranje kvasca sa svežim mlekom, šećerom i brašnom.

Druga etapa narastanja je nakon mešenja testa, nastavlja drugačije u zavisnosti od toplote u prostoriji.

Treće narastanje je nakon oblikovanja kifli.

Razvija se kora, seku se trouglići, u široki deo se stavlja nadev i uvijaju se kiflice. Domaće kiflice se premazuju umućenim žumancima, pomešanim sa svežim mlekom i uljem po 1 supena kašika. Posipaju se šećerom. Peku se na 180°C.

Bon Apeti sa našim naraslim milibrot kiflicama!

Recept je autorski!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: