Zbog čega jaja eksplodiraju u mikrotalasnoj pećnici?

Zbog čega jaja eksplodiraju u mikrotalasnoj pećnici?

Svi smo čuli da ne treba da probamo da kuvamo jaja u mikrotalsanoj pećnici, ali neki od nas ipak ne veruju savetima koje čitaju na internetu i žele da sami probaju i nauče stvari na teži način. Ako i vi pripadate grupi ljudi, koje je neuspešno pokušavala da skuva jaja u mikrotalasnoj pećnici, znate da jaja u mikrotalasnoj eksplodiraju.

Pitanje je, zbog čega jaja eksplodiraju u mikrotalasnoj pećnici?

Odgovor na ovo pitanje je veoma prost i jednostavan. Jaja eksplodirajuu mikrotalasnoj, jer se žumance mnogo brže zagreva od ljuske jajeta i opne.

Žumance se širi unutar ljuske, dok je ne polomi uz oslobađanje nagomilanog pritiska i temperature.

Rezultat svega ovoga je eksplozija i uprljana mikrotalasna.

Ista situacija se dešava i sa kropirom, koji stavite u mikrotalasnu. On će takođe eksplodirati od nagomilanog pritiska i pare unutar ljuske, ali ako ga izbušite viljuškom ili nožem sa svih strana, sve će biti u redu i imaćete dobro ispečen krompir za kratko vreme.

I za jaja postoji trik, uz čiju pomoć možemo da ispržimo jaje u mikrotalasnoj za vrlo kratko vreme. Razbijte jaje u odgovarajuću posudu i jednostavno iskidajte opnu žumanca da se žumance oslobodi. Na ovaj način, jaje neće eksplodirati.

Važno je da kažemo da ne treba eksperimentisati sa ovim, jer je eksplozija vrlo jaka i potpuno je koguće da se povredite.

Ustanovljeno je da jaje koje eksplodira u mikrotalsnoj peći proizvodi buku od 130 decibela, što je dovoljno da trajno izgubimo sluh.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji