Kada vreme počne da bude toplije i kada se proleće razmahne, počinje i sezona izleta u prirodu. A realno, šta je piknik bez roštilja i bez ukusnih ražnjića?
Evo i nekoliko malih tajni kako da odaberete meso od kojeg ćete pripremiti sočne i ukusne ražnjiće. Da li da meso marinirate ili začinite i kakvo povrće da dodate uz meso.
Ražnjići mogu da se pripreme od svih vrsta mesa – pilećeg, svinjskog, telećeg, jagnjećeg i od morskih plodova. Izbor i priprema mesa su ključni korak u pripremanju ukusnih ražnjića.
Kupujte uvek sveže meso, koje nije previše masno, nije zamrzavano i prethodno marinirano. U većini slučajeva, marinirana mesa su bila zamrznuta i izgubila su svoj ukus, pa je najbolje da ih izbegavate.
Kod izbora mesa za ražnjiće, uvek morate da imate na umu da su neka mesa lakša, a druga teža za pripremu.
Naprimer,teleće meso je možda najteže za pripremu, jer čak i ako najmanje preterate sa njegovim pečenjem, može da postane suvo i bez ukusa. Najbolje je da se oslonite na pileće meso, svinjetinu, jagnjeće meso ili ribu.
Kada je reč od svinjskim ražnjićima, najbolje je da za ražnjiće koristite meso od svinjskog vrata ili grudi, pileće ražnjiće je najbolje da pripremate od belog mesa, a za teleće ili jagnjeće ražnjiće je najbolje da koristite meso od buta.
Riblje ražnjiće možete da pripremite od lososa, oslića, skuše, šarana i drugih vrsta ribe, a od morskih plodova možete napraviti ražnjiće od lignji, škampa i dr.
Ako je meso mlado i kvalitetno, nije potrebno da ga marinirate, jer je dovoljno mekano. Jedina stvar koju treba da napravite je da začinite meso sa malo soli, bibera i luka.
Ako volite malo više aromatičnije ražnjiće, možete da dodate kumin, kardamon, šafran, peršun, ruzmarin, đumbir, beli luk, čubar, piskavicu, alevu papriku i druge začine. Ako ipak rešite da marinirate meso pre pešenja, možete da koristite sveže zelene začine i biljke, sok od limuna, med, belo vino, senf i druge začine, ali se uvek potrudite da uskladite ukuse.
Nemojte da marinirate meso sa kiselim mlekom, jer će se ukus mesa izgubiti i postoji opasnost da se ne ispeče dobro. Isto tako, veoma je važno da kod pripreme ražnjića pravilno isečete meso. Dobro je da komadi mesa budu jednaki i veličine kutije šibica, kako bi se ravnomerno ispekli.
Kada ređate ražnjiće na štapić, između komada mesa možete da dodate i povrće – crvenu ili zelenu papriku, pečurke, luk, tikvicu i plavi patlidžan. Ispecite ražnjiće pažljivo, tako da budu ukusni i sočni.
Komentari